Logoraši Mostara uputili apel predsjedniku Hrvatske da odustane od odlikovanja generala Zlatana Mije Jelića

Udruženje logoraša Mostar u ime, kako su kazali, žrtava, pozvalo je jučer predsjednika Republike Hrvatske Zorana Milanovića da odustane od odlikovanja generala Zlatana Mije Jelića na obilježavanju godišnjice “Oluje”, 4. augusta, piše “Radiosarajevo.ba”.

Tada bi, kako je najavljeno, visoka državna priznanja susjedne zemlje trebala bit dodijeljena ratnim zapovjednicama četiri gardijske brigade Hrvatskog vijeća obrane (HVO) i Specijalne policije Herceg-Bosne, uključujući i Jelića.

Mostarski logoraši su nemalo iznenađeni viješću da se predsjednik Hrvatske opredijelio za ovaj čin budući je Jelić bjegunac od bh. zakona, te ga Tužilaštvo BiH tereti za teške ratne zločine nad Bošnjacima Mostara, o čemu smo detaljno pisali.

Vjerujemo da će predsjednik Milanović tim simboličnim gestom odustajanja od najavljenog priznanja poručiti da se zločin, ipak, ne isplati, te da osuđuje zločine pa makar dolazili i od pripadnika njegovog naroda. Osuđivati druge za počinjene zločine, a pri tome odbijati da se osude zločinci iz vlastitog naroda, te iste ne procesuirati, jeste jedan licemjeran čin koji narušava ugled jednog proevropskog političara za kakvog smatrali novoizabranog predsjednika Hrvatske, pa makar mu se i fućkalo za reakcije iz Bosne i Hercegovine – kazao je Emir Hajdarović, predsjednik Udruženja logora Mostar.

Kako pišu hrvatski mediji, odlikovanja će 4. augusta u Kninu biti uručena zapovjednicima Prve gardijske brigade „Bruno Bušić“, generalu Antonu Luburiću, Druge gardijske brigade generalu Stanku Baji Sopti, Treće gardijske brigade „Jastrebovi generalu“ Iliji Nakiću, četvrte Gardijske brigade „Sinovi Posavine“ brigadnom generalu Mati Bilonjiću, te zapovjedniku Specijalne policije MUP-a Hrvatske Republike Herceg-Bosne, što je upravo Jelić.

Pročitajte...