Lukavac Cement i učenici OŠ ‘Lukavac Grad’ zasadili 500 novih stabala

Učenici Osnovne škole “Lukavac Grad” zasadili su u svom školskom dvorištu 250 novih stabala i time ujedno obilježili 22. april, Dan planete Zemlje.

Ovu akciju pošumljavanja u gradu Lukavcu inicirao je Lukavac Cement, koji je poklonio odgovarajuće drveće za školu, dok je u samom krugu Fabrike cementa Lukavac zasađeno dodatnih 250 sadnica.

Pozitivne reakcije učenika, nastavnika, roditelja, kao i sama atmosfera pošumljavnja u Lukavcu najbolje govore o značaju i vrijednostima druženja s prirodom.

Direktorica OŠ “Lukavac Grad” Alma Avdić je tom prilikom izjavila da je za školu i cijeli grad ovo neizmjerno važna akcija, s obzirom da se djeca konkretno uče kako graditi bolju budućnost i kako da se ponašaju prema prirodi i žive u skladu s njom, posebno u jednom industrijskom gradu poput Lukavca.

Dan planete Zemlje je poseban dan, koji se obilježava u svakom njenom kutku, a sve s ciljem da se skrene pažnja na mnogobrojne opasnosti koje joj prijete zbog globalnog onečišćenja i kako bi se povelo mnogo više računa o zaštiti prirodnih resursa.

Direktor prodaje i marketinga Fabrike cementa Lukavac Nihad Begić je istakao da je ideja o pošumljavanju nastala u saradnji sa nastavnicima, učenicima i građanima Lukavca i dio je projekta “U prijateljstvu s prirodom”, s namjerom da se učini nešto za kvalitetniji i zdraviji život u Lukavcu i BiH.

– Nabavku 500 stabala drveća i samo pošumljavanje smo pripremali uz savjetovanje sa stručnim osobljem, kako bismo odabrali adekvatno drveće za ovaj prostor. Na ovaj način ujedno učimo mlade generacije da budu svjesne svog okruženja i značaja očuvanja zdravog okoliša za sadašnje i buduće naraštaje – kazao je Begić.

Učenici OŠ “Lukavac Grad” su iskazali zadovoljstvo zbog učešća u akciji pošumljavanja svog dvorišta i poručili da će nastaviti ovim putem, kako bi prirodi vratili sve što joj pripada, i učinili da grad Lukavac bude što ljepši i zdraviji za njih same ali i za sve buduće generacije.

Tokom 2018. godine Lukavac Cement je pokrenuo dugoročni projekat “U prijateljstvu s prirodom” koji se odvija nizom akcija u saradnji sa školama i obdaništima iz cijele BiH, udruženjima, građanima, kako bi kao odgovoran i ekološki osvješten privredni subjekt dao doprinos podizanju ekološke svijesti i očuvanju prirode u BiH.

Pročitajte...