Mahmutbegović: Dan državnosti jedan od najznačajnijih datuma u historiji BiH

Potpredsjednica Federacije BiH Melika Mahmutbegović uputila je čestitku u povodu 25. novembra, Dana državnosti Bosne i Hercegovine.

Mahmutbegović podsjeća da je 25. novembra 1943. godine, na prvom zasjedanju ZAVNOBiH-a u Mrkonjić-Gradu, Bosna i Hercegovina definisana kao država njenih građana i ravnopravnih naroda i da su potvrđene njene historijske granice koje datiraju još iz perioda srednjovjekovne Bosne.

– Temelji bosanskohercegovačke državnosti obavezuju nas da zajedničkim radom doprinesemo jačanju moderne, demokratske države Bosne i Hercegovine, utemeljene na pravdi, zajedništvu, toleranciji i multikulturalnosti, u interesu svih naroda i građana koji žive na ovim prostorima – navodi Mahmutbegović.

Dodaje da je Dan državnosti BiH jedan je od najznačajnijih datuma u historiji naše države i „dan kada se sjećamo i odajemo poštovanje našim hrabrim borcima, koji su položili svoje živote za  državu BiH  i za našu bolju budućnost i dan kada se trebamo prisjetiti kako smo gradili BiH i kako smo se zajedno suprostavili fašizmu i podjelama, a s ciljem očuvanja  državnog  identiteta i suvereniteta“. 

Uz čestitke u povodu 25. novembra, Dana državnosti, svim narodima i građanima BiH, upućujem želje za bolju i perspektivniju budućnost, uz međusobno razumijevanje, toleranciju i suživot – navodi Mahmutbegović u čestitki, saopćeno je.

(RTVTK/FENA)

Pročitajte...