Mahmutović i Mominah o unapređenju saradnje BiH i Kraljevine Saudijske Arabije

Zamjenik ministra za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine Dževad Mahmutović, danas se sastao s ambasadorom Kraljevine Saudijske Arabije u našoj zemlji Hanijem Abdullahom Mominahom.

Zamjenik ministra Mahmutović se ambasadoru Mominahu zahvalio na izuzetnom ličnom angažmanu i opredjeljenosti u cilju jačanja saradnje Bosne i Hercegovine i Kraljevine Saudijske Arabije.

Ambasador Mominah je posebno interesovanje iskazao za obilježavanje 25. godišnjice genocida u Srebrenici i aktivnostima koje se planiraju tim povodom istaknuvši značaj nedavne posjete generalnog seketara Svjetske muslimanske lige Mohammeda Al-Isse Potočarima. Zamjenik ministra Mahmutović je upoznao ambasadora o realizaciji milion eura donacije koju je Kraljevina Saudijska Arabija namjenila za podršku obnovi stambenog fonda i nabavci mehanizacije za poljoprivrednike u Srebrenici, a u cilju stvaranja uvjeta za održivi povratak.

U tom kontekstu, zamjenik ministra Mahmutović se zahvalio na podršci koju je Kraljevina Saudijska Arabija pružila našoj zemlji kroz odobravanje više povoljnih kredita te informirao ambasadora o rezultatima projekta obnove 900 stambenih objekata povratnika i interno raseljenih osoba, a koji se finasira zahvaljujući 22 miliona KM vrijednoj kreditnoj liniji Saudijskog razvojnog fonda.

Mahmutović je zaključio kako i dalje postoji potreba za ovim vidom podrške te pozvao da se razmotri mogućnost saradnje s Memorijalnim centrom Srebrenica-Potočari, saopćeno je iz Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice.