“Mali svijet” od danas i u Dubravama Donjim

Već 11 godina u okviru Udruženja “Mali svijet” u Lukavcu djeluje Centar za ranu intervenciju i rehabilitaciju djece s poteškoćama u razvoju. Nažalost, potrebe porodica za ovom vrstom podrške mnogo su veće od kapaciteta ovog Centra, pa su u proteklih godinu dana poduzete aktivnosti kako bi proširili svoj rad. Zahvaljujući podršci prijatelja danas je Mali svijet svoje Odjeljenje otvorio i u Živinicima, u objektu Područne osnovne škole u Dubravama Donjim.

Radost zbog ovog događaja danas nisu krili osnovci Adnan i Ahmed, korisnici Centra, te njihovi roditelji, koji više neće morati iz Živinica putovati u Lukavac.

“Naši prvi koraci su krenili u Malom svijetu. Negdje sa četiri godine Adnan je krenuo i, iskreno, Mali svijet ga je naučio svemu što zna. Da nije bilo njih bilo bi puno teže” kaže Adnanova majka Selma Aljić.

Dobri rezultati koje postižu u radu s djecom u Centru “Mali svijet” u Lukavcu, ali, nažalost, i sve veći broj porodica koje trebaju stručnu pomoć u razvoju njihove djece, nametnuli su potrebu širenja djelovanja Malog svijeta. Za otvaranje Centra u Dubravama Donjim, podrška je stigla od lokalne zajednice, Osnovne škole Dubrave, resornog Ministarstva i austrijske organizacije Red Chairity.

“Najmanje što smo u ovom momentu mogli uraditi jeste da ustupimo ovaj objekat na korištenje, a svakako ćemo se i u budućnosti sistematski posvetiti rješavanju problema i pomaganju ovog Društva. Ja sam duboko uvjeren u činjenicu da je svako društvo humano i korisno u onoj mjeri u kojoj pomaže najosjetljivijoj i najslabijoj kategoriji u svom društvu” istakao je danas ministar za obrazovanje i nauku u Vladi Tuzlanskog kantona Elvis Baraković.

“Cilj našeg Centra je da djeci obezbijedimo ranu rehabilitaciju, da bismo im omogućili u najranijem periodu, zbog same mogućnosti učenja, da ostvare svoj potencijal. To će im u budućnosti omogućiti kvalitetniji život i školovanje” ističe direktorica Centra “Mali svijet” Amra Fatušić.

Kapacitet Centra u Dubravama Donjim je do 60-ero djece. S njima će za početak raditi 5-ero stručnjaka, defektologa odnosno edukatora.

“Djeca će da ostaju od dva i po do tri sata u toku jednog dana. Dolazit će dva-tri puta sedmičnom, zavisno od njihovih potreba” kaže Dijana Nikolić koordinatorica Centra u Dubravama Donjim.

Inače, Centar “Mali svijet” u Lukavcu trenutno pruža stručni tretman i rehabilitaciju za 110-ero djece, uzrasta od 2 do 11 godina, iz Tuzlanskog kantona, ali i šire. Veliki je broj mališan koji čekaju na mogućnost da dobiju ovaj vid podrške, pa je zbog toga i sa današnje svečanosti upućen apel vlastima na svim nivoima da ozbiljnije pristupe potrebama ove djece.

Pročitajte...