Maltretiranje na radnom mjestu povećava rizik od nastanka srčane bolesti

– Istraživači američke Oxford Academy su došli do podataka da, uprkos poboljšanju radnih uvjeta, na radnim mjestima i dalje postoje slučajevi napastvovanja i zlostavljanja koje može vrlo negativno utjecati na samo zdravlje uposlenika

SARAJEVO (AA) – Rezultati najnovije studije su pokazali da napastvovanje ili maltretiranje na radnom mjestu povećava rizik od nastanka srčane bolesti, javlja Anadolu Agency (AA).

Istraživači američke Oxford Academy su došli do podataka da, uprkos poboljšanju radnih uvjeta, na radnim mjestima i dalje postoje slučajevi napastvovanja i zlostavljanja koje može vrlo negativno utjecati na samo zdravlje uposlenika.

Utvrdili su i kako stresne situacije mogu povećati šanse za razvoj ozbilljnih bolesti, posebno srčanih.

Istraživači su otkrili da je kod ljudi, koji su izloženi nasilju ili maltretiranju na radnom mjestu, veća vjerovatnoća da obole od neke kardiovaskularne bolesti nego kod osoba koje imaju pozitivno radno okruženje.

Rezultati studije su prikupljeni na osnovu podataka 80.000 uposlenih muškaraca i žena starosne dobi od 19 do 64 godine, koji nikada prije istraživanja nisu imali zdravstvenih problema povezanih sa srcem.

Nakon 12 godina istraživanja oko četiri posto posmatranih uposlenika je obolilo od bolesti povezane sa srcem.

Rezultati istraživanja su pokazali da se 59 posto uposlenika, koji su bili izloženi maltretiranju na radnom mjestu, našlo u ovoj grupi oboljelih.

Pročitajte...