Marš Mira od Srebrenice do Vukovara, borci će pješice preći maršutu od 340 kilometara

Ovog mjeseca, po prvi put će se organizovati „Marš mira“ na trasi Srebrenica – Odžak – Vukovar. Ovi zajedničkim projektom, boračka udruženja iz Podrinja i Tuzlanskog kantona žele odati počast žrtvama Vukovara i prisustvovati „ Koloni Sjećanja“ koja će se održati 18 novembra u ovom gradu. Tokom marša, učesnici boračkih udruženja će prepješačiti put u dužini od 340 kilometara, počevši od Memorijalnog centra u Potočarima, preko Tuzle, Orašja do Vukovara. Planirano je da ovo putovanje traje dvanaest dana.

Sedmog novembra, iz Memorijalnog centra „Potočari,“ kolona nekadašnjih boraca i građana, krenut će na dvanaestodnevno putovanje prema Vukovaru kako bi odalo počast tamošnjim žrtvama. Na ovaj način žele se odužti za pomoć u obilježavanju godišnjice genocida nad Bošnjacima u Srebrenici,  koju su im u proteklih sedam godina,  pružili građani i branioci Vukovara. Oni će preći put u dužini od 340 kilometara a proći će kroz Konjević polje, Liplje, Nezuk, Tuzlu, Špionicu, Gradačac i Odžak u Bosni i Hercegovini.

  • Cilj marša je prvenstveno davanje počasti žrtvama Vukovara i žrtvama genocida iz Srebrenice da se zločini više nikad i nikome ne ponove. Ove godine prvi put trasiramo ovaj put i ja ne robujem brojkama ali planiram da će nas u svakom trenutku u koloni biti između 30 i 50 boraca, rekao nam je Zulfo Salihović, predsjednik odbora za „Marš mira Srebrenica – Odžak – Vukovar .“

Pripreme za ovaj marš su u toku. Članovi boračkih udruženja pozivaju sve članove boračkih organizacija da se priključe ovom maršu koji će se održati od 7 do 17 novembra ove godine. Očekuju da im se na ovom putovanju, barem na pola sata dnevno, priključe i građani gradova kroz koje će kolona proći.

Pročitajte...