“Marš mira” ove godine ide pravom trasom preko Kameničkog brda

U Memorijalnom centru Potočari održan je drugi Sastanak Organizacionog odbora za obilježavanje 23. godišnjice genocida nad Bošnjacima „Sigurne zone UN-a“ Srebrenica. Između ostalog, usvojena je Incijativa o uvrštenju Marša mira Srebrenica – Odžak – Vukovar u plan rada Organizacionog odbora, koje će i finansirati ovaj pohod od ove godine.

Pripreme za 23. kolektivnu dženazu u Potočarima teku prema planu, ističu Organizartori. Jedna od novina ove godine bit će Marš mira, koji će ići pravom stazom preko Kameničkog brda, kojim su prošli Srebreničani u julu 1995. godine. Taj dio puta do sada je bio miniran, te neprohodan za učesnike.

Od ove godine u znak podrške žrtvama Vukovara svake će godine biti organiziran i Marš mira Srebrenica – Odžak – Vukovar. Prošle godine je organiziran prvi Marš mira za žrtve Vukovara na inicijativu Organizacije demobilsanih boraca Srebrenice i Udruge „Koraci mira“ iz Odžaka. Put dug 450 kilometara, prešla su 22 učesnika.

Opštini Bratunac bit će upućena Inicijativa za gradnju spomen ploče u mjestu Kravica, gdje je u hangaru zemljoradničke zadruge, ubijeno 1.313 bošnjačkih civila. Njihovi posmrtni ostaci pronađeni su u masovnim grobnicama Glogova 1 i 2 te Ravnice, kao i u više sekundarnih grobnica.