„Marš mira Srebrenica-Odžak-Vukovar 2017“; Učesnici krenuli i pješačiće 11 dana

Učesnici „Marša mira Srebrenica-Odžak-Vukovar 2017“ krenuli su iz Srebrenice prema Vukovaru. Prepješačiće 340 km za 11 dana. Planirano je da u Vukovar stignu 17. novembra, prenoće i 18. novembra sudjeluju u koloni sjećanja na žrtve Vukovara, u povodu obilježavanja 26. godišnjice stradanja. Za „Marš mira Srebrenica-Odžak-Vukovar 2017“ prijavilo se oko dvadeset učesnika. Okupili su se ispred Memorijalnog centra „Potočari“, u Srebrenici, gdje su odali počast žrtvama genocida, pa krenuli prema Vukovaru. Očekuju da će im se putem pridružiti još učesnika.
„Imajući u vidu krvavi rat koji se desio, formirali smo udruženje koje njeguje mir, a ne rat. S obzirom na tragedije koje su se desile u Vukovaru i Srebrenici mi smo posjećivali i jedan i drugi grad, pa smo došli na ideju da povežemo ova dva grada”, rekao je Blaž Kovačević, član Udruženja „Koraci mira“ Odžak.
Muji Gojčinoviću je drago što ide u Vukovar. Kaže da je dalek put, ali učesnici su spremni da pješače i odaju počast žrtvama Vukovara. “Marš mira Srebrenica-Odžak-Vukovar 2017“ organizovali su predstavnici Organizacije demobilisanih boraca Armije Republike BiH Srebrenica i preživjeli učesnici „Marša smrti“ iz jula 1995. godine, u saradnji sa Udruženjem „Koraci mira iz“ iz Odžaka. Zulfo Salihović, predsjednik odbora za organizaciju „Marša mira Srebrenica-Odžak-Vukovar 2017“ rekao je da je ruta pješačenja: Potočari-Konjević Polje-Liplje-Nezuk-Kalesija-Tojšići-Tuzla-Ormanica–Gradačac-Modriča-Odžak-Šamac-Slavonski Brod-Cerna-Andrijaševci-Rokovci-Vinkovci-Nuštar-Vukovar. Podršku ovom Maršu mira pružili su predstavnici Vlade Tuzlanskog kantona i boračkih organizacija.
Fahrudin Hasanović, predsjednik Saveza RVI TK rekao je da je putnicima sve obezbijeđeno, od hrane do prenoćišta. Fahrudin Skopljak, ministar za boračka pitanja TK ističe da je sjajno slati poruke mira i tolerancije sa mjesta najvećeg stradanja. Dodaje da je posebno značajno u doba kada politika nije na zavidnom nivou,da “obični” ljudi iskazuju međusobno poštovanje i razumijevanje. Učesnici Marša mira prvog dana su pješačili do Konjević polja gdje će prenoćiti.

Pročitajte...