Ramić otvorio put za povratnike u Hambarinama kod Prijedora

PRIJEDOR/SARAJEVO, 7. novembra (FENA) – Federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Edin Ramić tokom današnje službene posjete Prijedoru razgovarao je s gradonačelnikom tog grada Milenkom Đakovićem o postojećoj, kao i razvijanju novih formi saradnje s ciljem realizacije projekata koji su od koristi za povratnike.

– Jedan od naših strateških ciljeva jeste veća saradnja s lokalnim vlastima. Tako se i u finansijskom smislu ostvaruje više novca za povratničku populaciju, a jednako važna je i simbolička dimenzija, jer ovim procesom stvaramo situaciju da lokalne vlasti priznaju povratnike kao svoje građane i povratničke zajednice kao legitimno dijelove lokalne zajednice – kazao je Ramić.

Federalni ministar je, u pratnji predstavnika lokalne vlasti, u prijedorskom naselju Hambarine svečano otvorio put Hambarine – Rakovčani, čiju su izgradnju zajednički finansirali Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica sa 60 posto i Grad Prijedor sa 40 posto sredstava od ukupne vrijednosti.

– Od puta koji danas otvaramo direktnu korist ima oko 200 domaćinstava u Hambarinama, gdje imamo značajnu bošnjačku povratničku zajednicu. Također, ova dionica je dio glavnog puta prema Mataruškom brdu, pa će i tamošnja sela imati koristi, jer gravitiraju prema Hambarinama gdje su im škola i ambulanta. Naš cilj je da neprestano pohodimo gradove, sela i zaseoke, gdje su povratnici, te da ravnomjerno i pravedno ulažemo i dokažemo brigu države za sve povratničke sredine, ali i da jačamo percepciju institucija i javnosti o važnosti svakog pedlja ove zemlje – kazao je Ramić.

On je danas obišao i radove na rekonstrukciji sale u sklopu stadiona Berek, što je također projekat koji provodi Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica, saopćeno je iz Službe za odnose s javnošću tog ministarstva.

Sala na Bereku je izgrađena 1977. tokom formiranja FK Berek. Vremenom je postala od velikog značaja za stanovnike Raškovca i starog Grada u Prijedoru, jer je bila mjesto održavanja društvenih i kulturno-sportskih manifestacija. Dotrajala tokom godina, sala je bila ruinirana poplavama 2014., a nakon rekonstrukcije bit će ponovo u punoj funkciji i na raspolaganju udruženjima građana i sportsko-kulturnim kolektivima, navodi se u saopćenju.

(RTVTK/FENA) J.Č.

Pročitajte...