Međunarodni dan Crvenog križa i Crvenog polumjeseca

Međunarodni dan Crvenog križa obilježava se u cijelom svijetu 8. maja u znak sjećanja na dan rođenja osnivača Međunarodnog pokreta Crvenog križa Henryja Dunanta. U tome učestvuje i Crveni križ TK brojnim aktivnostima koje će imatu u periodu od danas do 15. maja. U skladu sa trenutnom situacijom u svijetu ovogodišnji moto Crvenog križa je APLAUDIRAJMO, kako bi dali podršku svim uposlenicima i volonterima koji su uključeni u rad Crvenog križa.

Crveni križ je organizacija koja se kontinuirano priprema i reaguje u svim očekivanim i neočekivanim situacijama, što je posebno vidljivo u slučaju katastrofa i odgovora na njih. Svoju humanost na djelu su pokazali i sada, u toku pandemije izazvane coronavirusom.

“ Crveni križ tradicionalno obilježava kao međunarodni dan Crvenog križa i Crvenoga polumjeseca uz to da se od 8. do 15. maja obilježava nedjelja Crvenog križa u cijelom pokretu odnosno u cijelom svijetu. U povodu ovog, moto, ovogodišnjeg Dana Crvenog križa  je aplaudirajmo prije svega misleći da aplaudiramo  uposlenicima i volonterima koji su uključeni u rad Crvenog križa posebno u odgovoru u proteklim aktivnostima tokom pandemije Covid-19 .”Merima Sarajlić sekretar Kantonalnog Crvenog križa 

Putem raznih aktivnosti, CK osposobljava i građane za pružanje pomoći u katastrofama izazvanim prirodnim ili ljudskim faktorom. U tome se poštuju sva međunarodna prava. Fokus aktivnosti tokom obilježavanja sedmice CK, će biti na provedbi aktivnosti u obezbjeđivanju i distribuciji direktne humanitarne pomoći građanima koji se nalaze u stanju potrebe.

“ Crveni križ tradicionalno u obilježavanju ovog dana realizuje aktivnosti kao što su distribucija markica, organizovanje promotivnih štandova i  edukativnih radionica koje smo zbog sve ove situacije ove godine morali prilagoditi i na neki način naše aktivnosti. Fokus naših aktivnosti tokom obilježavanja nedjelje će biti na nastavku aktivnosti na obezbjeđenju i distribuciji direktne humanitarne pomoći našim sugrađanima koje se nalaze u stanju potrebe.”Merima Sarajlić sekretar Kantonalnog Crvenog križa 

Podsjećamo,  svojim doprinosom Crveni križ pomaže unapređenju i zaštiti zdravlja, prevenciji bolesti, podizanju zdravstvene i ekološke kulture građana i zaštiti žrtava ratnih sukoba neovisno o njihovom podrijetlu. Svim volonterima, darivateljima krvi, članovima, donatorima i svim ljudima koji na bilo koji način pružaju podršku humanitarnom djelovanju, Crveni križ Tuzlanskog kantona čestita Svjetski dan Crvenoga križa i Crvenoga polumjeseca.

Pročitajte...