Međunarodni dan migranata: Prava migranata se moraju zaštititi

ANKARA (AA) – Povodom Međunarodnog dana migranata šef turske diplomacije Mevlut Cavusoglu pozvao je međunarodnu zajednicu da poštuje prava svih migranata i izbjeglica, javlja Anadolu Agency (AA).

“Naš svijet je u pokretu kroz cijelu historiju, a i danas je slučaj da milioni ljudi pokušavaju pronaći utočište i dom daleko od mjesta u kojima su rođeni”, poručio je Cavusoglu posredstvom Twittera.

Ističući da međunarodna zajednica ima obavezu da brine o svim migrantima i izbjeglicama, Cavusoglu je pozvao svjetske lidere da osiguraju sredstva i aktivnosti kako niko od te populacije ne bi ostao zaboravljen i napušten.

Na današnji dan 1990. godine usvojena je Konvencija o zaštiti prava migrantskih radnika i njihovih porodica, a deset godina kasnije Genralna skupština Ujedinjenih nacija proglasila je 18. decembra Međunarodnim danom migranata.

U proteklih nekoliko godina taj datum dobio je na značenju zbog migrantske krize s kojom se svijet suočava zbog ratova i siromaštva.

Odlukom UN-a ovogodišnji Međunarodni dan migranata obilježava se pod motom “Sigurne migracije u svijetu u pokretu”.

Generalni sekretar UN-a Antonio Guterres poručio je kako su migracije stalna pojava i kako postojeći faktori ratova, klimatskih promjena, nejednakosti u društvu i želje za boljim uvjetima života pokazuju da će migracije i dalje postojati.

“Odgovor na taj izazov je efektna međunarodna saradnja u rukovođenju migracija kako bi se osiguralo da ljudska prava svih budu zaštićena”, poručio je Guterres.

Pročitajte...