Međunarodni dan radija

Na današnji dan prije 74 godine  emitovan je prvi UN-ov radio koji je porukom “Ovo su Ujedinjeni narodi. Obraćamo se ljudima širom svijeta”  obilježio dobar dio 20-tog vijeka.

Obilježavanje međunarodnog dana radija ima za cilj da podigne svijest javnosti o značaju ovog medija. Uprkos brzom napredovanju tehnologije, radio još uvijek ima svoje mjesto u medijskom prostoru i ostaje najdostupniji medij.

Sa razvojem televizije i interneta, radio se mnogo promjenio, ali je postajao i dostupniju putem internet platformi.

Radio koji se sluša putem zemaljske emisione mreže u Bosni i Hercegivini, i zemljama okruženja, ali i u cijelom svijetu putem interneta, je i Radio Tuzlanskog kantona, koji je odnedavno potpunom tehničkom rekonstrukcijom postao jedna od najmodernijih i najbolje opremljenih radio stanica u regionu

 

Eldar Ibrišimović, novinar i voditelj

„Radio je poput starog dobrog centarfora. Odavno su mu propisali penziju ali i dalje zabija golove i sasvim sam siguran da će to činiti i ubuduće. Slušatelji svih generacija svakodnevno pronalaze mnogobrojne razloge kako bi slušali i zbog čega slušaju radio. A tu je naravno i Radio Tuzlanskog kantona koji slušaju itekako i šta drugo reći osim poštovani slušatelji hvala vam na povjerenju.“

 

 

Razvoj interneta i novih tehnologija svakako doprinosi i razvoju radija. Tako, bez obzira na intenzivan razvoj novih medija radio još uvijek ima nezamjenjivo mjesto u medijskom prostoru, kako u BiH, tako i u svijetu.

 

Pročitajte...