Međunarodni dan smanjenja rizika od katastrofa

U povodu Međunarodnog dana smanjenja rizika od katastrofa, organizacija World Vision u BiH podsjeća na važnost preventivnog djelovanja i poduzimanja neophodnih koraka ka smanjenju rizika od katastrofa kako bi se djeca, škole, ali i zajednice u BiH učinile sigurnima.

Međunarodni dan smanjenja rizika od katastrofa obilježava se svake godine 13. listopada na osnovu rezolucije Generalne skupštine UN-a iz 2009. godine, a posvećen je borbi za smanjenje rizika od katastrofa, odnosno prirodnih i drugih opasnosti.

Tijekom protekle godine World Vision u BiH proveo je sveobuhvatno istraživanje sigurnosti osnovnih i srednjih škola u Federaciji Bosne i Hercegovine i Brčko distriktu. Na osnovu podataka iz 725 škola iz Federacije BiH i Brčko distrikta, zaključeno je kako je svega 10 posto škola, uvjetno rečeno, sigurno. Podaci iz istraživanja ukazuju na to da je 23,05 posto od ukupnog broja učenika u anketiranim školama, trenutno izloženo nekoj od opasnosti tijekom boravka u školi.

U cilju zaštite djece, što uključuje i njihovu sigurnost, organizacija WV BiH je tijekom proteklih godina, u suradnji s lokalnim partnerima, Republičkom Upravom Civilne Zaštite, nadležnim ministarstvima obrazovanja i Ministarstvom sigurnosti Bosne i Hercegovine, pružila podršku osnovnim i srednjim školama u razvijanju kapaciteta škola za smanjenje rizika od katastrofa.

Pored toga, World Vision BiH s partnerima, u protekloj je godini o opasnostima educirao više od 100 nastavnika i više od 1000 učenika, razvijeni su planovi zaštite i spašavanja u sedam škola, te su rekonstruirane kritične infrastrukturne točke u sedam škola.

Također, u suradnji s Republičkom upravom Civilne zaštite i Ministarstvom sigurnosti BiH razvijena je Zbirka alata za uspostavljanje sigurnih škola.