Mektić: Dodik koristiti migrante u političke svrhe

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Dragan Mektić tvrdi da u našoj zemlji nije bilo primjene sile prema migrantima, te da vodi računa o međunarodnim konvencijama i humanom postupanju.

Mektić je na konferenciji za novinare u Banjoj Luci je rekao da je bilo situacija da pružaju neku vrstu pasivnog, ali ne i aktivnog otpora.

Ponovo je optužio predsjednika RS-a Milorada Dodika da migransku krizu koristu u političke svrhe, tvrdnjama da postoji neki tajni plan o naseljavanju oko 11.000 migranata u RS.

– Nema takvog plana i da ga ima ne može se realizovati bez mene. Nema šanse. Ništa ne može ići bez mog znanja, odobrenja i odluka – ustvrdio je Mektić optuživši pojedine političare u RS-u da pokušavaju da manipulišu s migrantima, koji neće ni da ostanu u BiH.

Ministar sigurnosti je ponovio da je do jučer registrovan ulazak 5.119 migranata u BiH, te negirao da se radi o nekoliko desetaka hiljada, o čemu su, kaže, tvrdnje iznosili neki zvaničnici SNSD-a.

– Nema nikakve mogućnosti da je tačno ono što kaže Milorad Dodik, da će migranti za tri godine dobiti državljanstvo i ostati u BiH. To je glupost – ustvrdio je Mektić.

Pročitajte...