Mektić i Wood o modalitetima za rješavanje problema migranata u BiH

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Dragan Mektić sastao se danas sa šefom Odjela za vladavinu prava u Uredu specijalnog predstavnika EU u BiH (EUSR) Richardom Woodom s kojim je razgovarao o trenutnoj situaciji sa migrantima u BiH.

Mektić je upoznao Wooda o poduzetim aktivnostima na sprječavanju ilegalnih prelazaka granice, slanjem dodatnog broja policajaca iz SIPA-e i Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH kao ispomoć Graničnoj policiji BiH.

Naglasio je da su te mjere rezultirale značajnim smanjenjem broja ulazaka ilegalnih migranata u BiH.

Mektić je istakao da se u slučaju potrebe planira slanje i dodatne pomoći Graničnoj policiji BiH kako bi pojačali nadzor i spriječili ilegalne ulaske u BiH.

Istakao je da je to problem koji se treba rješavati regionalno i na nivou Evropske unije (EU).

Stoga je na sastanku razgovarano i o podršci Evropske unije vlastima BiH, kroz mogućnost slanja pripadnika Frontex-a na granice BiH, ali i aktiviranje drugih mehanizma za rješavanje problema ilegalnih migranata u BiH.

Predstavnici EUSR-a su pozdravili napore koje ministar Mektić ulaže da se osigura humano rješavanje tih problema, uključujući posljednji primjer zbrinjavanja migranata u centru u Salakovcu, saopćeno je iz Ministarstva sigurnosti BiH.

Pročitajte...