Mektić: Ne planiramo u Hercegovini otvarati prihvatne centre za migrante

Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić u Međugorju je izjavio kako Bosna i Hercegovina neće biti prihvatni centar za migrante i izbjeglice te da se ne planira gradnja prihvatnih centara u Hercegovini.

Uoči početka sjednice Predsjedništva Skupštine Saveza općina i gradova FBiH, na koju je ministar Mektić pozvan kako bi predstavnike jedinica lokalne uprave upoznao s aktivnostima državnih institucija kada je u pitanju migrantska kriza, Mektić je novinarima kazao kako se taj problem ne može rješavati niti odvojiti od lokalne zajednice.

– Migracije su sigurnosni izazov koji se reflektira na sigurnost građana i za lakše rješavanje tog problema volio bih što više surađivati sa Savezom općina i gradova FBiH – kazao je ministar.

Po njegovim riječima, problem ilegalnih migranata predstavlja ozbiljan izazov, ne samo za BiH i susjedne zemlje, već i za cijelu Europsku uniju.

– Ove migracije u Bosni i Hercegovini dolaze iz Grčke i Bugarske, i Europska unija ima obavezu da zajedno s nama rješava ovaj problem – istaknuo je.

Mektić je kazao kako domaće institucije rade u dva smjera. Prvi je ojačavanje kapaciteta zaštite državne granice kroz preusmjeravanje policijske službenike s državne razine, a sada će se to raditi i na entitetskoj razini.

– Drugi smjer na koji smo se fokusirali je humanitarnog karaktera kako bi se tim ljudima pružila sva potrebna pomoć i zaštita te kako bi dobili međunarodni izbjeglički status – naveo je Mektić.

Najavio je kako se u vrlo kratkom roku očekuje formiranje dva prihvatna centra za migrante, od kojih će jedan biti u okolici Sarajeva, a drugi na području Unsko-sanskog kantona.

– Na području Unsko-sanskog kantona u objektu Agrokomerca privodimo kraju radove kako bi taj objekt opremili svim odgovarajućom i potrebnom infrastrukturom za odvijanje normalnog života. U roku od nekoliko dana trebalo bi sve biti spremno za prihvat prvih migranata, kojima nećemo dopustiti da budu po parkovima i gradovima. Morati će biti isključivo u prihvatnim centrima odakle će se dalje odlučivati o njihovoj sudbini – poručio je Mektić.

Medijske napise kako se planira gradnja prihvatnih centara u gradovima zapadne Hercegovine, Mektić je ocijenio špekulacijama, dodavši kako takvi planovi ne postoje.

– Svi oni ljudi koji budu prijetnja zajednici, koji su skloni konfliktu i fizičkim napadima, bit će izolirani. U Istočnom Novom Sarajevu postoji namjenski centar za takve osobe – kazao je Mektić.

Pročitajte...