Mektić: Omogućiti da vojska pomogne Graničnoj policiji

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Dragan Mektić tvrdi da će podnijeti zahtjev za izmjene zakona kako bi omogućilo da Oružane snage BiH mogu da pomognu Graničnoj policiji u zaštiti granice od većeg priliva ilegalnih migranata.

-Ne gadi mi se ni žica – ustvrdio je Mektić, dodajući da neće prihvatiti da se ilegalni migranti prebacuju u BiH.

I dalje navodi da nadležne vlasti drže pod kontrolom prolaz migranata kroz BiH, u koju je dosad ušlo njih oko 9.000 bez ikakvih dokumenata, a trenutno ih ima oko 3.000.

Od tog broj, dodao je,  oko 30 bezbjednosno sumnjivih osoba je pod nadzorom.

Mektić tvrdi da migranti BiH samo koriste za tranzit i zasad nije odobren nijedan jedini azil migrantima.

– I pored toga što SNSD i još neki pokušavaju da prikažu da nije tako, mi upravljamo ovim procesom – rekao je Mektić na konferenciji za novinare u Banjoj Luci, ističući da su laži da neko želi da se migranti nasele u BiH i da od tih priča predsjednik RS-a Milorad Dodik želi da proizvede strah kroz građana i pobjedi na izborima.

Nadležni organi su se, navodi, fokusirali na jačanje granice, kako bi se broj migranata sveo na minimalnu mjeru i drugi dio je humanitarni aspekt prema ovim osobama.

Traži se, dodao je, lokacija za prihvatni centar koji će biti u Bosanskom Petrovcu, ali ne na Medenom polju, a dogovoreni su već u Velikoj Kladuši i Bihaću, a danas se smještaju u centar u Cazinu.

Svi ti prihvatni centri su, kaže, privremenog karaktera.

Mektić je ustvrdio da nije rekao da vrh MUPRS-a “diluje drogu, već da kontroliše tokove droge u RS-a”.

– Odgovorno tvrdim i da se bez te kontrole ne bi mogli odvijati stvari na način kako se sada odvijaju. Otkud bi inače tolika droga preplavila Banju Luku – rekao je Mektić, navodeći da ostaje pri ovim tvrdnjama, bez obzira što su ih oštro negirali vlasti ovog bh.entiteta.

Ne može, tvrdi, da iznese činjenice o tome, jer nema povjerenja u banjalučko tužilaštvo.

– Neka se pokažu na rasvjetljavanju ubistva Davida Dragičevića. Neka pokažu da nisu korumpirani i da žele da to urade – ustvrdio je.

Optužio je tužilaštvo da “upropaštava slučaj ubistva Davida Dragičevića”.

– Ubjeđen sam da neće riješiti ni slučaj Dragičević. I opet kažem da je 7.oktobar ključ za rješavanje i ovog i slučaja ko kontroliše tokove droge u RS i neke druge – kazao je ministar sigurnosti BiH.

(RTVTK/FENA) D.J.