U Tuzli proučen tevhid Hatidži Mehmedović

Tuzla, BiH - 25. juli 2018.U džamiji Kralja Abdullaha u Tuzli danas je proučen tevhid Hatidži Mehmedović, predsjednici Udruženja "Majke Srebrenice", koja je prije tri dana preminula u 66. godini ( Alma Arnautoviç - Anadolu Agency )
– Prije učenja tevhida, prisutnima se obratila Azra Fazlović, profesorica u Behram-begovoj medresi

TUZLA (AA) – U džamiji Kralja Abdullaha u Tuzli danas je proučen tevhid Hatidži Mehmedović, predsjednici Udruženja “Majke Srebrenice”, koja je prije tri dana preminula u 66. godini, javlja Anadolu Agency (AA).

Prije učenja tevhida, prisutnima se obratila Azra Fazlović, profesorica u Behram-begovoj medresi, ističući da je vijest o smrti Hatidže Mehmedović izazvala veliku žalost, tugu i bol u srcima Bošnjaka.

“Svjesni smo ljudske činjenice da smo svi Allahovi i da se Njemu vraćamo, ali također, svjesni smo da je s ovoga svijeta otišla osoba koja je svim svojim bićem, svojom ljubavlju i snagom u svakom momentu i na svakom mjestu gdje se nalazila borila da dokaže istinu o genocidu i agresiji na Bosnu i Hercegovinu. Dala je tome svoj veliki doprinos, a znamo je kao hrabru i istrajnu u svojoj misiji. Poznajemo je kao osobu s jakom i iskrenom riječju, a ta njena riječ je prenosila sve što se desilo u BiH”, kazala je prof. Fazlović.

Te su riječi, navodi prof. Fazlović, prenosile sve ono što se u bliskoj prošlosti desilo u BiH i istinu o genocidu u Srebrenicu.

“Iako su to bile njene riječi, Hatidža je govorila u ime svih nas Bošnjaka. Allaha dž.š. molimo da joj podari najveću nagradu, nagradu dženneta za nju i njene najmilije koje je izgubila, a ostala je bez dvojice sinova, muža i braće. Allaha dž.š. molimo da majkama Srebrenice i drugim majkama čija su djeca žrtve agresije i genocida podari snage i zdravlja u istrajavanju za pravdu i istinu”, navela je prof. Fazlović.

Između ostalih, tevhidu su prisustvovale Zumreta Kulić i Hedija Pezić iz Tuzle, koje su navele da Hatidžu Mehmedović nisu lično poznavale, ali su od osoba koje su je znale o njoj čule sve najljepše.

“Njeni gubici gotovo su neshvatljivi. Imala je porodicu, a onda je odjednom ostala sama. I pored svega, zadržala je snagu, blagost i mirnoću da se bori protiv nepravde koja se žrtvama genocida dešava i u periodu nakon agresije”, izjavila je Kulić.

Pezić je dodala da suosjeća s bolom svih majki iz Srebrenice te da patnju svog naroda doživljava kao ličnu bol.

“Molimo dragog Allaha dž.š. da Hatidži Mehmedović i drugim majkama podari mjesto u džennetu nakon svih ovozemaljskih iskušenja”, navodi Pezić.