Mektić: Vježba može pomoći otvaranju pregovora za integracije u NATO

– Dragan Mektić, ministar sigurnosti BiH, smatra vježbu “Bosna i Hercegovina 2017” korakom naprijed ka članstvu u NATO savezu

TUZLA (AA) – U Tuzli je danas završena petodnevna NATO-ova civilna vježba “Bosna i Hercegovina 2017”, čija je realizacija ocijenjena uspješnom. Dragan Mektić, ministar sigurnosti BiH, smatra da je ova vježba bila korak Bosne i Hercegovine naprijed ka NATO-u, javlja Anadolu Agency (AA).

“Mi trenutno radimo i trebali smo da završimo određena pitanja kako bismo aktivirali tzv. MAP projekt vezan uz ispunjavanje uslova za pristup NATO-u. Nadam se da će ovo prvenstveno pomoći aktivaciji MAP-a, u otvaranju razgovora i pregovora, i daljnjih uslova za integracije u NATO”, rekao je Mektić.

Iako se očekivalo, Bosna i Hercegovina tokom prošlogodišnjeg Samita NATO-a u Varšavi nije dobila Aktivacijski plan za članstvo (MAP) u NATO.

NATO (North Atlantic Treaty Organisation, odnosno Organizacija Sjevernoatantskog saveza) je međunarodna vojno-politička organizacija osnovana 1949. godine, a trenutno broji 29 država članica. Države članice NATO-a iz regije su: Albanija, Bugarska, Hrvatska, Crna Gora, Rumunija i Slovenija, dok Bosna i Hercegovina i Makedonija još uvijek nisu zadovoljile pristupne uslove.

Pročitajte...