Mektić-Wigemark: Uspostavljanje pune saradnje BiH i EUROPOL-a

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Dragan Mektić i šef Delegacije Evropske unije/specijalni predstavnik EU u BiH Lars-Gunnar Wigemark danas su razgovarali o mogućim rješenjima za uspostavljanje pune saradnje BiH i EUROPOL-a, zbog opravdane bojazni da bi zbog neprovođenja operativnog sporazuma, on mogao biti suspendovan.

Ministar Mektić je istaknuo da će učiniti sve da do toga ne dođe, te pojasnio da je kamen spoticanja nepostojanje saglasnosti između policijskih agencija o lokaciji zajedničke kontakt tačke za saradnju s EUROPOL-om i protivljenje MUP-a RS da sjedište bude u Direkciji za koordinaciju za policijskih tijela BiH.

Najavio je da će, ukoliko ne bude saglasnosti, iskoristiti zakonske ovlasti i donijeti odluku o kontakt tački i upućivanju oficira za vezu u sjedište EUROPOL-a u Hagu.

– Ne možemo više odugovlačiti uspostavu saradnje sa EUROPOL-om jer tamo se nalazi Evropski centar za borbu protiv terorizma i previše je važno da naše agencije u svom radu razmjenjuju i koriste te analize i informacije – kazao je Mektić.

Tokom sastanka su razmijenjena mišljenja o predloženim izmjenama Zakona o krivičnom postupku BiH koji je u parlamentarnoj proceduri, a tiče se provođenja odluke Ustavnog suda BiH.

Također, ministar Mektić je naglasio da se mora unaprijediti sigurnost izbornog procesa i glasanja, kako bi se smanjile mogućnosti manipulacije i tako vratilo povjerenje građana u fer i demokratske izbore – saopćeno je iz Ministarstva sigurnosti BiH.