Memorijalni centar Srebrenica i BIRN predstavili video ‘Životi iza polja smrti’

Memorijalni centar Srebrenica i Balkanska istraživačka mreža Bosne i Hercegovine  (BIRN BiH) predstavili su dio svjedočanstava ljudi koji su preživjeli genocid u Srebrenici u sklopu projekta „Životi iza polja smrti“.  Iz Memorijalnog centra Srebrenica upućuju na izuzetnu važnost projekta,  jer će usmena historija biti dostupna u arhivu ove institucije za sve istraživače iz cijelog svijeta. Krajnji cilj projekta, koji finansira Vlada Kraljevine Nizozemske, jeste snimiti 100 svjedočenja, a zatim odabrati 20 priča koje će se koristiti zajedno s ličnim predmetima i predstaviti kroz stalnu izložbu u Memorijalnom centru

U okviru projekta “Životi iza polja smrti” Memorijalni centar Potočari i Balkanska istraživačka mreža BiH snimaju svjedočanstva 100 osoba koje su preživjele genocid u Srebrenici. Ovo je prvi put da se svjedočanstva snimaju po posebno razvijenoj metodologiji oralne historije, koja za cilj ima sačuvati sjećanja preživjelih na život prijeratne Srebrenice, kao i zabilježiti njihova iskustva tokom i nakon pada enklave i genocida.  U dvadesetominutnom videu preživjeli govore o prijeratnom životu u Srebrenici, ali i o onome što je uslijedilo nakon početka rata. Prisjećaju se gladi, zločina koji su se dešavali prije pada Srebrenice, života u ovom gradu tokom rata, proglašenja Srebrenice zaštićenom zonom Ujedinjenih nacija, pada Srebrenice i rastanka sa svojim najmilijim, nakon čega je uslijedio odlazak sa ovog područja kroz šume ili iz Potočara. Kadefa Rizvanović i Šuhra Sinanović preživjele su srebrenički genocid.

U prvoj fazi projekta je na lokacijama u Srebrenici, Tuzli i Sarajevu snimljeno 30 svjedočenja osoba koje su preživjele genocid, te koje su poklonile Memorijalnom centru predmete koji su imali uz sebe prilikom napuštanja Srebrenice ili predmete koji su pripadalim njihovim najmilijim koji nisu preživjeli.  Ahmet Mehmedović preživio je strahote. Svoju životnu priču ispričao je za projekt “Životi iza polja smrti”

Video sadrži i o iskustva o  traganju za članovima porodice koji nisu preživjeli izlazak iz Srebrenice, ali o tome šta znači još uvijek tragati i razmišljati o posljednjim trenucima svojih voljenih.