‘Merhamet’ pokrenuo akciju pomoći za djecu migranata

“Dajem slatkiš za tvoj osmijeh” naziv je akcije koju je danas pokrenulo Muslimansko dobrotvorno društvo “Merhamet” u cilju prikupljanja pomoći za djecu migranata koji su se zatekli u Bosni i Hercegovini.

Akcija, koja će trajati do 10. novembra, bit će realizirana u osnovnim i srednjim školama u BiH, gdje će učenici prikupljati slatkiše za svoje vršnjake iz Sirije i drugih zemalja.

– Očekujemo dobar odziv za ovu humanitarnu akciju. Cilj nam je da djeci migranata, koji su se zatekli u našoj zemlji, vratimo osmijeh na lice – kazao je predsjednik HO “Merhamet” MDD Mensur Bektić.

“Merhamet” od početka migrantskog vala u BiH, shodno svojim mogućnostima, pomaže ljude koji su bili primorani da napuste svoje domove. Brinuo je o migrantima iz Sirije i drugih zemalja u Sarajevu, pomogao je migrante u Centru “Salakovac” kod Mostara, a ova humanitrna organizacija je aktivno uključena u pomaganje migrantima u Unsko-sanskom kantonu gdje pruža kontinuiranu pomoć ljudima koji su, na putu ka zemljama zapadne Evrope, privremeno utočište našli u BiH. “Merhamet” je pomagao i migrante u Srbiji i Sandžaku.

Godinama, također, pomaže izbjeglice iz Sirije u kampovima u Republici Turskoj. U protekle četiri godine “Merhamet” je uputio oko 500 tona kurbanskog mesa u spomenute izbjegličke kampove, a ovih dana će dostaviti još 100 tona mesa sirijskim izbjeglicama u Turskoj, saopćeno je iz “Merhameta”.

(RTVTK/FENA) M.L.