Merkel i Plenković u Zagrebu poručili: Podržavamo europsku perspektivu zemalja Zapadnog Balkana

– Pristupanje Hrvatske Schengenu i eurozoni u nadolazećem mandatu nove Europske komisije je izvjesna, ima toga još toga za učiniti, ali Hrvatska je na dobrom putu na kojem Njemačka želi pomoći, kazala je njemačka kancelarka Angela Merkel

ZAGREB (AA) – Predsjednik Hrvatske vlade Andrej Plenković sastao se u Banskim dvorima sa kancelarkom Savezne Republike Njemačke Angelom Merkel koja je Hrvatsku posjetila nakon osam godina, a razgovarali su o pripremama Hrvatske za članstvo u Schengenu i planovima za ulazak u europodručje, sprječavanju nezakonitih migracija, te stanju na jugoistoku Europe, javlja Anadolu Agency (AA).

“Europsku perspektivu zemalja Zapadnog Balkana načelno podržavamo, postigli smo uspjehe, posebno što se tiča spora oko imena Sjeverne Makdonije, ali pri tome treba uzeti u obzir da kriteriji za proširenje trebaju biti ispunjeni. To je pitanje kojim ćemo se još pozabaviti”, kazala je Merkel.

Hrvatski premijer Plenović je, govoreći o proširenju, istaknuo kako će Hrvatska biti domaćin sastanka šefova država vlada zemalja EU i hrvatskog susjedstva, jugoistoka Europe, koji će se dogoditi 20 godina nakon sastanka koji je Hrvatskoj otvorio vrata EU.

“Smatramo da je dobar trenutak i da je komplementaran s aktivnostima koje je njemačka kancelarka Merkel pokrenula prije nekoliko godina s Berlinskim procesom gdje je nadomješten manjak dijaloga na najvišoj razini koji je stao još 2003. u Solunu”, kazao je Plenković

Istaknuo je kako na tom sasnaku želi da se postignu konkretne točke za koje je potrebna dobra priprema i konzultacije u periodu od narednih godinu dana.

Hrvatski predsjednik Vlade Plenković i njemačka kancelarka Merkel razgovarali su o daljnjem jačanju bilateralnih odnosa, prvenstveno kroz provedbu Akcijskog plana o pojačanoj suradnji između Vlade Republike Hrvatske i Vlade Savezne Republike Njemačke, kojeg su u ožujku/martu ove godine u Berlinu potpisali ministri vanjskih poslova Njemačke i Hrvatske, a koji se odnosi na 10 područja.

Plenković je istaknuo dvije ključne hrvatske ambicije u nekoliko narednih godina na razini EU, a to je osiguravanje članstva u Schengenu kroz ispunjavanje preostalih kriterija u kontroli vanjskih granica i policijska suranja s okolnim zemljama.

“Važno nam je da Schengen bude ono što je nekada bio, a da bismo u tome uspjeli moramo postići širi dogovor na razini EU koji će omogućiti slobodan protok roba i usluga”, kazao je hrvatski premijer.

Naglasio je kako Hrvatska ima 6.500 policajaca na vanjskim granicama, te kako policija poštiva domaće zakonodavstvo te međunardone konvencije i europske ravne stečevine.

“Sve što Hrvatska radi na tragu je zaštite nezakonitih migracija. Želimo da kontrolu ulaza na naš teritorij rade tijela koja su za to nadležna, a ne da nam iza leđa na najgori način, zarađujući na ljudskoj nesreći migranata i izbjeglica, djeluju krijumčari koji na taj način destabiliziraju procese unutar država članica Unije”, poručio je Plenković.

Druga važna ambicija je ulazak Hrvatske u europodručje koje će se odvijati kroz mandat iduće Europske komisije i Europskog parlamenta, za što je važno smanjivanje javnog duga države koje  koje ide brže nego u drugim zemljama, ocijenio je hrvatski premijer, i koje će do 2022. doći na 62 posto udjela BDP-a.

Njemačka savezna kancelarka Angela Merkel istaknula je kako su bilateralni odnosi dviju država vrlo dobri te kako važan most čini 370.000 hrvatskih državljana koji žive u Njemačkoj, kao i 2,5 milijuna njemačkih turista u Hrvatskoj na godišnjoj razini.

“Želimo da članstvo u Europskoj uniji dovodi do porasta blagostanja u samoj Hrvatskoj i da ljudi ovdje imaju zadovoljavajuće uvjete za rad i život, što treba uzeti u obzir u srednjoročnoj financijskoj perspektivi jer želimo u Europi zadržati mir, sigurnost i slobodu ako želimo poslati signal protiv svake vrste populizma”, rekla je Merkel.

Pristupanje Hrvatske Schengenu i eurozoni u nadolazećem mandatu nove Europske komisije, kako je istakla, je izvjesna.

“Ima toga još toga za učiniti, ali Hrvatska je na dobrom putu na kojem Njemačka želi pomoći”, kazala je Merkel.

Najavila je kako će njemački ministra gospodarstva posjetiti hrvatskog kolegu do kraja ove godine.

Njemačka je četvrti strani investitor u Hrvatsku u posljednjih 26 godina s 3,3 milijarde eura investicija, a na prvom je mjestu po broju turističkih posjeta za 2,9 milijuna Nijemaca koji svoj odmor provode u Hrvatskoj. Njemačka je najvažniji trgovinski partner koji s Hrvatskom ima cjelokupni trgovinski volumen od 5,3 miljarde eura.

Merkel i Plenković su razgovarali o jačanju digitalne infrastrukture u Hrvatskoj, s obzirom da je njemački Telekom hrvatski partner, a digitalizacija jedan od ključnih faktora za stvaranje novih radnih mjesta.

Uz hrvatskog premijera Plenkovića u izaslanstvu na sastanku su sudjelovali potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović – Burić, ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, ministar financija Zdravko Marić i ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat.

Njemačka kancelarka Angela Merkel u Hrvatsku je dopustovala s kandidatom Europske pučke stranke (EOO) za predsjednika Europske komisije Manfredom Weberom s kojim će kasnije zajedno sudjelovati na predizbornom skupu Hrvatske demokratske zajednice za izbore za Europski parlament (EP) u Košarkaškoj dvorani “Dražen Petrović”.

Pročitajte...