Sa 24. protesta “Jedan od pet miliona” u Beogradu poručeno: Vlast pravi “krvave košulje”

– U Beogradu je održana još jedna šetnja “Jedan od pet miliona”, a okupljeni na čelu kolone nosili su transparent “Stop krvavim košuljama”
BEOGRAD (AA) – Protest “Jedan od pet miliona” održan je večeras u Beogradu, a na protestu se govorilo o novom napadu na opozicionara u Knjaževcu i odluci o tome da li je doktorska teza ministra finansija Siniše Malog plagijat, javlja Anadolu Agency (AA).

Na čelu protestne kolone bio je transparent “Stop krvavim košuljama”, a okupljeni su nosili i zastave Srbije i Evropske unije, dok je sa kamiona, koji je prethodnica protesta, puštana muzika.

Demonstranti su prošetali centrom Beograda, a kratko zastali i ispred zgrade Radiotelevizije Srbije.

Tokom protesta održan je i “Dnevnik slobodne Srbije”.

Odbornik Demokratske stranke i jedan od organizatora protesta “Jedan od pet miliona” u Knjaževcu Dalibor Stanojević, koji je pretučen u tom mestu tokom proslave Dana opštine, rekao je da građani žele državu u kojoj će se znati red i u kojoj će policija raditi po zakonu.

On je rekao da ga oni koji su ga pretukli “nisu uplašili”, ni njega ni ljude koji se na protestima bore protiv “kriminalnog režima Srpske napredne stranke”.

Profesorka Biološkog fakulteta Biljana Stojković rekla je da će mnogi profesori stati iza žalbe na odluku Fakulteta organizacionih nauka da ministar finansija Siniša Mali nije plagirao doktorsku tezu.

“To (žalba) je način da se pokaže da univerzitet pamti šta je njegova uloga, da je važan moralni činilac jednog društva”, rekla je Stojković i rekla da je “jedan čovek” u “pokoravanju instiutcija” došao i do univerziteta, jer kao i nekadašnji predsednik Srbije Slobodan Milošević zna da dok postoji trag i mali žar slobodne misli na Univerzitetu, postoji šansa da se on razbukti u požar.

Ona je rekla da pokoravanje visokog obrazovanja dugo traje i da je zakonima umanjena autonomija Univerziteta, da partijska knjižica vredi više od obrazovanja i da je FON “sramno pristao da prihvati doktorat za koji svi znaju da je to plagijat” i da za nju taj fakultet više ne postoji.

“Profesori, mi moramo da se podelimo na dve strane, na jednu koja će da ćuti i pušta prevare i laži i plagijate i na one druge koji će da ustanu i glasno kažu da to ne prihvataju. Ovde ne može biti neutralnih”, rekla je Stojković i dodala da će se u narednim danima videti da li će univerzitet da “izvrši samoubistvo”, time što će prihvatiti da Malom dodeli zvanje doktora.

Novinar Nenad Kulačin poručio je da je vlast ta koja pravi krvave košulje, da je ranije govorila da će “klati 100 muslimana za jednog Srbina”, a da danas demonstrante nazivaju fašistima.

“Srbija je zemlja slobodnih ljudi, bila je i biće još slobodnija kada ovoj vlasti vidimo leđa”, rekao je Kulačin.

Protest je završen u “Slobodnoj zoni”, u Pionirskom parku, ispred Predsedništva Srbije.

Pročitajte...