Messiju dodijeljena “Zlatna kopačka“ Evrope

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

BARCELONA (AA) – Argentinski fudbaler Lionel Messi u petak je dobio “Zlatnu kopačku“ Evrope za sezonu 2016/17, prenosi Anadolu Agency (AA).

Za prvu zvijezdu španske Barcelone ovo je četvrti put da je dobio priznanje namijenjeno najboljem strijelcu evropskih nacionalnih liga, po čemu se izjednačio sa Cristianom Ronaldom, igračem najvećeg rivala Real Madrida.

Messi je postigao 37 golova u španskoj La Ligi, te je tako pobijedio ispred Basta Dosta, koji je u dresu lisabonskog Sportinga postigao 34 pogotka u portugalskoj eliti.

Prethodno 30-godišnji Messi osvajao je “Zlatnu kopačku“ u sezonama 2009/10 (34 gola), 2011/12 (50) i 2012/13 (46). Zanimljivo trofej je preuzeo od klupskog saigrača Urugvajca Luisa Suareza koji je u sezoni 2015/16 postigao 40 golova.

“Nikada sebe nisam smatrao napadačem. Imao sam dovoljno sreće da postižem golove. Odrastao sam istovremeno na i izvan terena. Nastavljam da poboljšavam svoju igru i dodajem novine, i sve više i više uživam u fudbalu“, kazao je Messi, te zahvalio saigračima u Barceloni koji su mu pomogli da postigne tako mnogo golova.

U posljednjih osam godina “Zlatnu kopačku“ osvajali su samo Ronaldo, Messi i Suarez. Jedini put kada ovo priznanje u zadnjih deset godina nije otišlo u ruke igrača koji ne igra u španskoj La Ligi bilo je u sezoni 2013/14, kada su ga osvojili Ronaldo i Suarez, koji je tada igrao u Premier ligi Engleske za Liverpool.

“Zlatnu kopačku“ dodjeljuju Evropski sportski mediji (ESM), udruženje koje okuplja publikacije sa Starog kontinenta povezane sa fudbalom.

- Advertisement -spot_img
Najnovije na portalu
Popularno