Mićanović: Medijski radnici su dali nemjerljiv doprinos u tačnom i provjerenom informisanju građanstva

Čestitka ministra Mićanovića u povodu Svjetskog dana slobode medija

Danas se obilježava Svjetski dan slobode medija, jedinstvena prilika da se svi još jednom podsjetimo kako je sloboda medija temeljna vrijednost demokratskog društva.

Tehnološki napredak je profesionalcima u oblasti medija donio nove izazove u borbi protiv lažnih vijesti i dezinformacija, te stavio u fokus poštovanje etičkih standarda profesije. Nedavna iskustva sa pandemijom COVID -19 virusa još jednom su stavila u prvi plan važnost pravovremenog i nepristrasnog izvještavanja. Medijski radnici su dali nemjerljiv doprinos u tačnom i provjerenom informisanju građanstva, a sve sa ciljem kako bi se spasili ljudski životi, čime su dodatno afirmisali važnost medija i medijskih sloboda.

Potrebno je naglasiti da su negativne ekonomske posljedice pandemije značajno uticale na medijske kuće i novinare, te se oni u vremenu njihovog izuzetno značajnog doprinosa ipak susreću sa velikim neizvjesnostima. Koristim priliku da u ovim vremenima punim izazova čestitam novinarima i ostalim zaposlenicima u oblasti medija Svjetski dan slobode medija.

Srđan Mićanović, ministar za kulturu, sport i mlade Tuzlanskog kantona.

Pročitajte...