Migrantima ponovo spriječen ulazak na područje Unsko-sanskog kantona

Grupa od 69 migranata koja je u ranim jutarnjim satima Talgo vozom stigla u Bihać, odmah je prebačena u autobuse i uz policijsku pratnju ispraćena u Migracioni centar „Ušivak“ u Hadžićima.

Glasnogovornica Ministarstva unutrašnjih poslova Unsko-sanskog kantona (USK) Snežana Galić potvrdila je i da je u Ključu i na drugim punktovima također zaustavljeno 57 ilegalnih migranata, koji su se u Bihać zaputili autobusima.

– Nastavljamo provoditi mjere onemogućavanja ulaska novog broja migranata, a sve s ciljem držanja pod kontrolom sigurnosne situacije na području kantona. Za sve njih je organiziran transport do novotvorenog migracionog centra u Hadžićima – kazala je Galić.

Glasnogovornica MUP-a USK je istakla i informaciju kako je samo u ovom mjesecu, prije uvođenja mjere o zaustavljanju priliva novog broja migranata, na područje kantona stiglo njih 2.500.

Iz Granične policije Bosne i Hercegovine potvrđeno je da je noć na Graničnom prijelazu „Maljevac“ protekla mirno, te da bi u toku dana ovaj granični prijelaz mogao biti otvoren i za saobraćaj.

Za danas je najavljen i interni sastanak službenika Granične policije BiH, na kojem bi trebao biti sastavljen i interni plan djelovanja u narednom periodu.

(RTVTK/FENA) H.D.