Ministar prostornog uređenja i zaštite okoliša TK posjetio Živinice

O važnim ekološkim pitnjima za TK razgovarano je danas u Živinicama. Ministar prostornog uređenja i zaštite okolice TK Zvjezdan Karadžin i gradonačelnik Živinica razmatrali su korake potrebne za  rješavanje problema taloga, odnosna mulja jezera Modrac. Na današnjem sastanku dogovoreno je i da će deponija Eko Sep iz sanitarne preći u regionalnu.

Nakon Tuzle i Lukavca ministar prostornog uređenja i zaštite okolice Tuzlanskog kantona Zvjezdan Karadžin  održao je produktivan sastanak  sa gradonačelnikom Živinica, Samirom Kamenjakovićem, na kojem je razgovarano o važnim ekološkim temama. Jedna od tema je rješavanje problema taloga Jezera Modrac. Prema riječima ministra Karadžina ovaj problem  bi za 20 godina mogao dovesti  do toga da ostanemo bez važnog vodnog resursa koji služi za vodosnadbjevanje Tuzle, Lukavca i Živinica, a bitan je i za vodosnadbjevanje industrije  na ovom području.

“Ja imam namjeru da se uskoro organizuje jedan sastanak u kojem će biti uključeni svi sudionici vezani za ovo, uključujući industriju, a u vrlo skorom roku ću u toku ove sedmice  obići i Fond za zaštitu okoliša i neke strane organizacije tipa UNDPA koje bi mogle da finansiraju ovako jedan opsežan projekat.Intencija nam je da u skorom roku pokrenemo izradu idejnog projekta na osnovu kojeg ćemo moći da znamo kako stojimo po tom pitanju. “-Zvjezdan Karadžin, ministar prostornog uređenja i zaštite okolice Tuzlanskog kantona

Prema riječima gradonačelnika Kamenjakovića, Živince su već odradile i studiju kojom je dokazano da se mulj iz jezera može koristiti kao kompost u toplanama. Na današnjem sastanku pokrenuto je i pitanje deponije Eko Sep, neprofitabilne firme  koja će moći ulagati  i u naknadne prerade otpada, istakao je Kamenjaković.

“ Druga stvar, vrlo važna o kojoj smo razgovarali je Eko Sep.U početku kada je nastajao trebao je biti samo sanitarna deponija evo danas govorimo o regionalnom centru to je ono što je bila naša zadaća i to je ono što je bio naš cilj, da imamo regionalni centar i da budemo prvi i najvažniji faktor u TK kad se radi o razvrstavanju, o komercijalnom otpadu i o rješavanju naknadne obrade otpada.O tome smo govorili, drago mi je da je ministar i ministarstvo prepoznalo grad Živinice kao nosioca ovog projekta.”-Samir Kamenjaković, gradonačelnik Živinica

Razgovarano je i o prostornom planu TK koji je je izuzetno bitan za projekat toplifikacije Živinica,  u narednom periodu trebao bi se naći na dnevnom redu Skupštine TK.

Pročitajte...