Ministarstvo privrede Tuzlanskog kantona osvrt

Ministarstvo privrede Tuzlanskog kantona 2020. godinu počelo je sa javnim pozivom za podjelu beskamatnih kreditnih sredstava, koji je objavljen sredinom januara, a na koji se javilo više od 60 privrednika.

 Tim programom smo plasirali 27 miliona maraka u privredu TK, gdje je Vlada subvencionirala kamatu. Konačan korisnik je imao 0 posto kamatu, grejs period godinu dana, 6 godina rok otplate. Riječ je o izuzetno povoljnim sredstvima. Pored toga mi smo imali niz aktivnosti koje su predviđene programom rada Ministasrtva privrede i mogu reći da smo plan ispunili po očekivanju.

Aktivnosti Ministarstva privrede poremetila je pandemija koronavirusa koja je sredinom marta pogodila BiH. Ovo Ministarstvo trebalo je realizirati sve akzivnosti  korona zakona. Resorni ministar Asmir Hasić ističe kako nije podržao pomenuti Zakon, ali je bio zadužen za njegovu implementaciju.

 Da on nije dobar i da je imao manjkavosti pokazalo se prilikom njegove realizacije. Po korona zakonu ispalo je da je privreda TK samo frizerski i kozmetički salon, kafići. Istina, bili su i spomenuti oštećeni, ali ostali dio privrede nije bio ničim obeštećen.

Iako je za ovu namjenu bilo predviđeno 15 miliona KM, utrošeno je tek nešto više od pet miliona. Preostali dio sredstava rebalansom je vraćen u Budžet TK. Osim korona zakona, Ministarstvo je realizovalo i program podrške razvoju privrede TK, putem kojeg su dodijelili oko 3 miliona maraka grant sredstava privrednicima Tuzlanskog kantona. Bitno je napomenuti da sam ja ovog puta mala i srednja preduzeća raščlanio na mikro, mala i srednja, tako da i ovi najmanji ne budu oštećeni i uskraćeni za ta sredstva. Mi smo na osnovu broja prijava odnosno aplikacija sagledali situaciju. Ako je trebalo mikro preduzeće da dobije do 10 hiljada km, mi smo to smanjili na 7.057 KM da bi sve one koji su aplicirali napravili zadovoljnim. Isto tako u malim preduzećima 10-50 uposlenih tu je bilo do 25.000 KM, mi smo ta sredstva smanjili na 15.000 KM tako da su svi konzumirali ta sredstva, koji su aplicirali i imali urednu dokumentaciju. Isto tako i sa srednjim preduzećima od 50-200 uposlenih sa 35 hiljada skinuto je na 30 hiljada, i svi su dobili ta sredstva.

 Ministarstvo je osiguralo je novih 60,5 miliona maraka izuzetno povoljnih, beskamatnih kreditinih sredstava.  Za subvencioniranje kamatne stope Vlada je osigurala 2,1 milion maraka. Ukupno raspoloživi kreditni iznos podijeljen na tri lota, čime su osigurana sredstva za trgovinu, uslužne djelatnosti i proizvodnju. Odabrana banka raspisala je javni poziv, na koji se mogu javiti privrednici s područja TK.

 I ona su isto tako jako povoljna, 0 posto kamata, grejs period je godinu dana, 6 godina rok otplate. Troškovi obtrade su 0,29 posto. Tako da ovako povoljnih sredstava nema u EU. Ova sredstva u vidu granta za nabavku opreme, alata i repromaterijala znatno pomoći u ovo teško vrijeme privredu TK i pokušati za narednu godinu pripremiti sve privredne subjekete da uđu jači u 2021. godinu. Mi u Ministarstvu smo dali svoj maksimum, sredstva koja smo imali na raspolaganjhu, čak i neka druga koja smo dobili rebalansom budžeta. Jednostavno smo dali sve u privredu jer privreda je glavni motor svakog društva.

 Ovakvi programi od velikog su značaja za razvoj priverede našeg kantona, naročito u vrijeme epidemije, zbog čega će Ministarstvo i u 2021. godini nastojati realizovati što više programa pomoći privrednicima