Ministarstvo raseljenih i Općina Kladanj izgradit će kuću za Bajru Hodžića i njegovog oca

Povodom inicijative za rješavanje stambenog pitanja za trinaestogodišnjeg dječaka Bajru Hodžića i njegovog oca Muhameda Hodžića iz sela Nočajevići, reagirali su federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Edin Ramić i načelnik Općine Kladanj Jusuf Čavkunović.

Iz kabineta ministra Ramića potvrđeno je da će Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica, u saradnji sa Općinom Kladanj, osigurati sredstva za izgradnju nove porodične kuće za Hodžiće.

Muhamed i Bajro Hodžić trenutno žive u neuslovnoj kući u kladanjskom selu Nočajevići, koja je dotrajala, a nedavno olujno nevrijeme je uništilo krov koji sada prokišnjava.

Ministarstvo i Općina su uputili izraze zahvalnosti udruženju „Budimo ljudi“ iz Srebrenika  i građanima, te su preuzeli odgovornost u ime institucija za rješavanje stambenog pitanja ove porodice.

S obzirom na neuslovnost stambenog objekta, u kojem se trenutno nalaze, i teške zimske uslove, Ministarstvo i Općina su pokrenuli proces zbrinjavanja Bajre i Muhameda Hodžića u privremenom smještaju, gdje će boraviti do završetka procedure i građevinskih radova na kući koja će biti izgrađena.

Načelnik Čavkunović  je kazao da će Općina provesti korake ka rješavanju imovinsko pravnih odnosa, obezbjeđenja građevinsko-tehničke dokumentacije i dijela građevinskog materijala za novi stambeni objekat, kao i pitanje socio-ekonomskog statusa ove porodice.

Služba za odnose s javnošću,

Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica

Pročitajte...