Ministarstvo trgovine, turizma i saobraćaja podržalo 18 neprofitnih organizacija i udruženja

U cilju unaprjeđenja saobraćaja i saobraćajne kulture i povećanja nivoa bezbjednosti saobraćaja na području TK, Ministarstvo trgovine, turizma i saobraćaja Tuzlanskog kantona planiralo je 35.000 KM, te je predložilo, a Vlada TK prihvatila Program o utrošku namjenskih sredstava uplaćenih na osnovu naknada za obavljene tehničke preglede vozila na osnovu čega je objavljen javni poziv za prikupljanje projekata. Danas je upriličeno potpisivanje Ugovora o međusobnim pravima i obavezama, između Ministarstva i neprofitnih organizacija i udruženja kojima su dodijeljena određena finansijska sredstva. Cilj Programa utroška namjenskih sredstava uplaćenih na osnovu naknada za obavljene tehničke preglede vozila Ministarstva trgovine, turizma i saobraćaja Tuzlanskog kantona je da se pojača kontrola na stanicama za tehnički pregled objekata, vrši edukacija djece školskog i predškolskog uzrasta o sobraćajnoj kulturi i propisima iz oblasti saobraćaja, edukaciji vozača o značaju zaštite čovjekove okoline i značaju smanjenja emisije izduvnih gasova. Nakon Javnog poziva odabrani su najbolji projekti.
“Kroz ovaj projekat smo podržali 18 nevladinih organizacija koje su dužne da sev projekte provedu. Ovo je već tradicionalna aktivnost ministarstva koja se provodi u proteklih 11 godina. Na ovaj način pokušavamo a smanjimo ukupan broj nesretnih slučajeva koji se dešavaju na putevima u TK”, izjavio je ministar trgovine, turizma i saobraćaja Tk, Hamza Bešić.
Među osamnaest projekata su i oni koji su vezani za edukaciju biciklista pri vožnji u kolonama, aplikacija taxi poziva putem interneta, kao i održavanje kampa za djecu sa poteškoćama u razvoju.
Slični projekti biće nastavljeni i naredne godine, navode u resornom ministartsvu.
“Planirali smo u budžetu za narednu godinu da jedan dio finansijskih sredstava, koji neće biti manji od ovih 35 000 KM ponudimo neprofitnim organizacijama i udruženjima sa ciljem podizanja sigurnosti u saobraćaju”, kazao je Nenad Lukanović, pomoćniik ministra za saobraćaj.
U narednom periodu biće raspisan i javni poziv za pomoć prevoznicima. Riječ je o sredstvima od oko 800 000 KM koja su osigurana rebalansom budžeta Tuzlanskog kantona. Prema riječima ministra Bešića vrlo brzo će kriteriji za raspodjelu pomenutih sredstava biti upućeni Vladi na razmatranje.