MIOS donirao vrijednu opremu školama

U naredne tri godine  Međunarodno udruženje “Interaktivne otvorene škole”, MIOS iz Tuzle će na području Tuzlanskog kantona provoditi projekat “1 kvadratni kilometar obrazovanja”. Cilj je kroz različite pedagoške aktivnosti, susrete, edukacije i saradnju s lokalnim zajednicama poboljšati uslove za školovanje djece koja dolaze iz socio-ekonomski ugroženih porodica.

Naime, ovi učenici se suočavaju s dvostrukim problemom. Osim slabih mogućnosti za učenje u porodici, koja jez socijalno i ekonomski ugrožena, često se suočavaju i s nepovoljnijim okruženjem za učenje u školama. Tako, dvostruko ugroženi učenici, vjerovatnije će imati lošije rezltate u školi od svojih vršnjaka, koji nisu ugroženi po tom osnovu. To direktno dovodi u pitanje pravičnost u obrazovanju. Jedan je ovo od zaključaka koje smo dobili prije dvije godine kada je objavljeno PISA istraživanje o stanju u obrazovanju u Bosni i Hercegovini. Vođeni ovakvim ocjenama te preporukama da se takvo stanje mora mijenjati u MIOSU su osmislili projekat “1 kvadratni kilometar obrazovanja”. Osnovni cilj je unapređenje kvaliteta odgoja i obrazovanja.

“Posebno ćemo se baviti time kako škola može podržati učenike koji su socijalno i ekonomski marginalizirani i u tu svrhu, prateći potrebe i ono što je najbitnije i najvažnije za škole, kupili smo određenu opremu, didaktičke materijale, potrošne materijale koji su evo školama potrebni da bi mogli realizirati nastavni proces, a ujedno i sve one aktivnosti  koje smo mi dogovorili da ćemo u okviru ovog projekta sprovesti” kaže Edina Malkić direktorica MIOS-a.

U prvom ciklusu za škole je nabavljena oprema vrijedna nešto više od 97 000 konvertibilnih maraka. Oprema je uručena danas, a isti iznos sredstava bit će doniran i u narednim ciklusima Projekta.

“Našu školu pohađa oko 50 učenika romske nacionalnosti, s tim da imamo i jednu trećinu učenika koji su sigurno u slabom socijalnom i imovinskom stanju. Tako da smo to osjetili i prilikom ove pandemije, kada smo trebali odraditi on-line nastavu, kada se javio veliki problem učenika koji nemaju pristup platformi, odnosno ne posjeduju sredstva” kaže Ćamil Ahmetović direktor Osnovne škole “Kreka” u Tuzli. “Ovaj projekat je nešto što će u buduće, odnosno evo već danas ćemo preuzeti određena sredstava, tako da će nam biti od velike koristi i važnosti da uključimo i djecu koja će moći pratiti on-line nastavu, odnosno platformu. Ovaj trenutno period je  lakši,  ali ne znamo šta nas čeka u budućnost” dodaje direktor Ahmetović.

Prva godina trogodišnjeg projekat u tuzlanskoj Osnovnoj školi Miladije bit će u znaku podizanja jezičke i čitalačke kulture kod učenika. Tako će u Područnoj školi “Solana” biti otvorena biblioteka, koju do sada nisu imali.

“Pretenzija je ove godine na kabinete jezika, bosanskog ali i engleskog i njemačkog, da ih opremimo. Djeca dobivaju određene benefite i mjesto u tim bibliotekama za čitanje, za učenje, za iznajmljivanje knjiga. Znači obezbjeđujemo mjesto za učenje u samoj školi” ističe direktorica Osnovne škole Miladije Alma Spahić.

Projekat “1 kvadratni kilometar obrazovanja” provodit će se do decembra 2023. godine u šest osnovnih škola na području Tuzle i Živinica.

Pročitajte...