Majke Srebrenice u Tuzli podsjetile na genocid počinjen u Srebrenici 1995. godine

Članice Udruženja Majke Srebrenice kao i svakog 11. u mjesecu okupile su se  u Tuzli kako bi podsjetile na genocid počinjen u Srebrenici 1995. godine. Mirnim okupljanjem traže odgovore, pravdu i privođenje svih onih koji su učestvovali u ubijanju bošnjaka na ovom području. Ističu kako je krajnje vrijeme da se pronađu posmrtni ostaci svih žrtava genocida i otkriju preostale masovne grobnice. U svojoj namjeri kako navode neće odustati do kraja svog života. Podršku su im pružili i predstavnici Udruženja RVI Tuzlanskog kantona.

Autor: Dino Dropić

Snijeg, vjetar, niske temperature nisu spriječile majke Srebrenice da se okupe u Tuzli i odaju počast svim žrtvama genocida u Srebrenici. Bol i suze za najmilijima i danas su žive u njihovim očima, kao i tog jula 1995. godine. Vasvija Kadić u genocidu izgubila je 3 brata, oca i mnogobrojnu rodbinu. Nezadovoljna je činjenicom da se i 26 godina od stravičnog zločina nisu pronašle kosti i posmrtni ostaci svih žrtava genocida. Kao i ostale članice Udruženja, ističe da će se za pravdu boriti sve do svoje smrti.

“Svaka majka, svaka kćerka, supruga i naša djeca, unučad nastojat ćemo dok god jedno diše da se borimo za pravdu. Nadamo se da pravda kad tad  mora doći. Zločinac mora platiti za sve ono što je uradio, da se nikada nikome više Srebrenica ne dogodi. Mislim da je krajnje vrijeme i da proradi svijest čovjeka da svako ko zna nešto o našim  najdražim, poginulim, gdje su grobncie, gdje se nalaze , da progovori. Nema se šta čekat, ovome treba doći kraj”, istakla je Vasvija Kadić članica Udruženja Majke Srebrenice.

Podršku majkama Srebrenice pružili su i predstavnici RVI Tuzlanskog kantona. Traže od Međunarodne zajednice i domaćih sudova da uhapse sve učesnike genocida nad Bošnjacima 1995. godine.

 “Iako su moja 3 brata nađena i ukopana na mjestu zločina u Potočarima, došao sam kao građanin sa tog područja da zatražim od Međunarodne zajednice i sudova BiH da ljude koji su to učinili a slave to što su učinili  da se privedu pravdi. Moraju naći  posmrtne ostatke kako bi večeras, sutra, za mjesec dana majke rahat spavale. Njima je rahat san onoga trenutka kada nađu te kosti i kada čuju na televiziji da je neko zatvoren u zatvor jer je to učinio”, rekao je Fahrudin Hasanović predsjednik Saveza RVI Tuzlanskog kantona.

Mirno okupljanje majki i žena Srebrenice okončano je učenjem Fatihe. Nastavit će sa mirnim protestima i okupljanjem svakog 11. u mjesecu kako se nikad ne bi zaboravio stravičan zločin u Srebrenici .

Pročitajte...