Mješanje zagađenog zraka i korona virusa izazov za zdravlje ljudi

U brojnim lokalnim zajednicama u Tuzlanskom kantonu, sa dolaskom zime bilježi se zagađenja zraka što ostavlja posljedice po zdravlje ljudi. Zagađenje zraka već je samo po sebi globalni zdravstveni problem i godišnje ubija sedam miliona ljudi, prema navodima Svjetske zdravstvene organizacije, ali ove godine u kombinaciji sa korona virusom i sezonskom gripom to je dodatni problem.

Dok smo prije svi sa sa čuđenjem i podsmjehom gledali snimke iz Kine, gdje su i bez pandemije Korona virusa, građani nosili maske, da se zaštite od aerozagađanja, danas smo svi u situaciji da nosimo maske iz više razloga. Maska je fizička distanca, koja nam je potrebna, kako da zaustavi zagađujuće čestice, tako i širenje korona virusa.

– Ali sa različitim vrstama maski, jer znamo da na tržištu imamo, pored savjeta da se nosi šal ili platnene maske kad ste na otvorenom, imamo i ove maske hirurške i maske FFP2 i FFP3, odnosno po gustini filtriranja – kaže dr. Dženan Halilović, sa Klinike za plućne bolesti UKC-a Tuzla.

Doktor Halilović ističe da je težak period pred nama, jer dolazi do mješanja i zagađenog zraka i korona virusa.

– Imat ćemo veliki problem sad sa sezonskom gripom koja dolazi i koronom, koji imaju slične tegobe. Tu je temperatura, te je taj kašalj, ali evo razlika je u tome što su kovid infekcije, suhe infekcije, znači nemamo tog iskašljavanja. Kod bakterijskih infekcija imamo i to curenje nosa – dodaje dr. Halilović.

Zagađenje zraka već je samo po sebi globalni zdravstveni problem i godišnje ubija sedam miliona ljudi, prema navodima Svjetske zdravstvene organizacije, ali ove godine u kombinaciji sa korona virusom i sezonskom gripom to je dodatni problem. Hroničnim bolesnicima već dugo se savjetuje da što manje vremena provode na otvorenom u vrijeme kada je najveća koncentracija zagađujućih tvari.

– Prvo im je savjet da što manje provode na polju u doba najveće koncentracije zagađivača, da hronični bolesnici, koji inače su bolesnici od plućnih bolesti i pored toga što oni imaju manjak kisika njima je teško nositi masku – ističe dr. Halilović.

Preporuka ljekara je da se smanji kretanje tokom zimskih mjeseci u nizinskim dijelovima i da se što više boravi na planini i otvorenom, a ne u zagušljivim i zatvorenim prostorijama.