Objavljen konkurs za dodjelu novca udruženjima koja se bave zaštitom i unaprjeđenjem okoliša

Ministarstvo za prostorno uređenje i zaštitu okoliša Tuzlanskog kantona objavilo je Javni poziv za dodjelu novca udruženjima koja se bave zaštititom i unaprjeđenjem okoliša. Za ove projekte je izdvojeno 80 hiljada KM. Za razliku od prethodnih godina, uvedena je novina, koja se odnosi na projekte prikupljanja PET ambalaža u školama.

Na Javni poziv mogu biti kandidovani projekti iz oblasti zaštite, očuvanja i poboljšanja kvaliteta zraka, tla i vode; saniranje deponija i smanjenje nastajanja otpada; zbrinjavanje i obradu svih vrsta otpada te unaprjeđenje zelenih površina na TK.

– Za razliku od prethodnih godina, ove godine imamo neke inovacije. Po prvi put smo uveli oblast koja do sada nije bila, a odnosi se na prikupljanje pet ambalaže u školama – kaže Goran Mišić, pomoćnik ministra za zaštitu okolice i prirode TK.

Za ove namjene Ministarstvo će izdvojiti 80 hiljada KM. Do sada je bila praksa da na Javni poziv aplicira oko 30-tak udruženja s projektima kojima mogu doprinijeti zaštiti okoliša. Od toga oko 20-tak udruženja dobije novac i realizuje projekte.

– Uveli smo i sufinansiranje nevladinih organizacija što ćemo dodatno bodovati. Znači, ako već se kandidira neki projekat, a udruženje ima i vlastiti novac za sufinansiranje, to će se dodatno cijeniti – dodaje Mišić.

Iz Ministarstva prostornog uređenja i zaštite okolice napominju da je maksimalan iznos koji jedno udruženja može dobiti za jedan projekat 5.000 KM. Ovim projektom do sada se podržavalo pošumljavanje, uređenje parkova, čišćenje divljih deponija ali i zapuštenih putnih komunikacija i izletišta te uređenje vodotoka…