MMF: Ne zna se ni visina kredita kao ni uslovi. Pregovori u oktobru!

Pregovori predstavnika Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) o novom aranžmanu sa vlastima u BiH počet će idućeg mjeseca, a uslovi pod kojima će kredit biti odobren zavise od vrste programa koji će biti realizovan.

Rezidentni predstavnik MMF-a u BiH Endrju Džuel rekao je da pregovori sa vlastima u BiH još nisu počeli i da očekuju da će biti vođeni u oktobru.

– Nije još donesena odluka koliko će kredit iznositi, ni pod kojim uslovima će biti odobren. O ovim pitanjima ćemo razgovarati sa predstavnicima vlasti sljedećeg mjeseca. Uslovi kredita zavise od vrste programa. Različiti programi imaju i različite uslove otplate. Sa vlastima se još nismo dogovorili o vrsti programa – rekao je Džuel.

On je dodao da bi, ako se sve bude odvijalo po planu, novi program mogao biti odobren do kraja godine. BiH je sa MMF-om u septembru 2016. godine zaključila prošireni aranžman vrijedan 1,07 milijardi KM i od tada su isplaćene dvije tranše u iznosu od 153,78 miliona KM i 145 miliona KM. Taj aranžman se ne sprovodi od 2018. godine.

– Na zahtjev vlasti u BiH prošireni aranžman je otkazan u aprilu 2020. godine, prije nego što su doznačena urgentna sredstva u okviru instrumenta za brzo finansiranje – naveo je DŽuel.

Predsjednici Vlade Republike Srpske Radovan Višković i FBiH Fadil Novalić prethodne sedmice potvrdili su da su spremni za zaduženje kod MMF-a radi održavanja budžetske potrošnje. S druge strane, ranije je najavljivano da će kredit međunarodne finansijske institucije ići za sprovođenje reformi u zdravstvenom sektoru i preduzećima u državnom vlasništvu.

( RTVTK – SRNA )

Pročitajte...