Mogherini Thaciju: Ukinite takse na robu iz BiH i Srbije

Visoka predstavnica za vanjska i sigurnosna pitanja i potpredsjednica Evropske komisije Federica Mogherini zatražila je od predsjednika Kosova Hashima Thacija ukidanje taksi na robu iz Srbije i Bosne i Hercegovine, potvrđeno je u Evropskoj službi za vanjske poslove.

– Mjere ne pomaže izgradnju dobrosusjedskih odnosa i moraju biti povučene – rekla je Mogherini Thaciju u telefonskom razgovoru.

Iz Evropske službe za vanjske poslove navode da je Mogherini zvala Thacija da razgovaraju o posljednjim događanjima u kontekstu dijaloga o normalizaciji odnosa Srbije i Kosova, kojem posreduje Evropska unija, prenosi Al Jazeera Balkans.

Po riječima Mogherini, odluka vlasti Kosova  da poveća takse na robu iz Srbije i Bosne i Hercegovine “samo dodatno komplicira situaciju i ne dovodi do rješenja, bilo za probleme ljudi, bilo za nastojanja Kosova u ovom trenutku, ali i za budućnost”.

I kad je Kosovo uvelo sporne takse, Mogherini je reagirala, navodeći kako to nije samo povreda sporazuma CEFTA, nego i Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju EU-a i Kosova.

Oglasila se i Evropska komisija, zahtijevajući u najkraćem roku odgovor EU-a na odluku Vlade Kosova da podigne takse na proizvode iz Srbije i Bosne i Hercegovine za 100 posto.

Unija je već početkom mjeseca zatražila od vlasti Kosova da hitno objasne odluku o povećanju taksi od tadašnjih 10 posto na uvoz robe iz Srbije i Bosne i Hercegovine.

 

Pročitajte...