Mogherini: Vrijeme je da se kosovski konflikt konačno završi

Visoka predstavnica EU za vanjsku politiku i sigurnost Federica Mogherini rekla je da je vrijeme da se konačno završi kosovski konflikt.

Mogherini je, govoreći na godišnjoj konferenciji ambasadora EU, rekla da vjeruje da postoji realna šansa da bude postignut sporazum koji će riješiti sva otvorena pitanja između Beograda i Prištine.

“Naredne godine je 20 godina od rata na Kosovu i vrijeme je da konačno završimo ovaj konflikt”, poručila je Mogherini, objavljeno je na sajtu EU.

Prema njenim riječima, sveobuhvatni, pravno obavezujući sporazum trebalo bi da normalizuje odnose dvije strane, da bude u potpunosti u skladu sa međunarodnim pravom i da pomogne stabilnosti regiona.

“Moramo da uradimo sve što možemo, zajedno sa našim partnerima u Evropi, regionu i međunarodnoj zajednici, posebno u Vijeću sigurnosti UN, kako bi podržali ove pregovore kroz dijalog i unutar međunarodne zajednice”, zaključila je Mogherini.

Ona je rekla da je po pitanju Balkana prethodna godina bila “nevjerovatno intenzivna”, ali da će mjeseci koji slijede biti “još presudniji”.

Pročitajte...