‘Moja adresa: Srebrenica’: Desetine glasale bez dokumenata, žalba CIK-u

Zajednička lista „Moja adresa: Srebrenica“ uputila je žalbu Centralnoj izbornoj komisiji BiH i zatražila da se pokrene istraga o osobama koje su pristupile glasanju u Srebrenici bez važećih dokumenata Bosne i Hercegovine, kao i protiv osoba koje su, kao članovi biračkih odbora, dopustili to grubo kršenje Izbornog zakona BiH.

– Imamo informaciju da je najmanje 1.400 osoba koje su na biračkom spisku u Srebrenici, a prije mjesec dana nisu imale nijedan važeći dokument BiH – ličnu kartu, vozačku dozvolu ili pasoš – navodi se u saopćenju.

Uvidom u biračke spiskove i praćenje izlaznosti na izborima, posebno na biračkim mjestima u Skelanima, utvrdili su da je zabilježena izlaznost desetina osoba koje nisu imale važeće dokumente.

– Provjere je učiniti lako, neka CIK i Tužilaštvo BiH uzmu birački spisak, provjere ko se potpisao – da je izašao na izbore. Onda neka s MUP-om uzmu iste informacije o važećim dokumentima i uvjere se – ko je glasao, a da na dan izbora nije imao važeće dokumente. Dovoljno je da imamo 20 imena i prezimena za koje možemo ovo tvrditi, a imamo ih više, da se dovede u pitanje legalitet i integritet izbornog procesa – poručuju iz inicijative „Moja adresa: Srebrenica“.

Uvjereni su da će se trenutno vodstvo Mladena Grujičića izgubiti sa prebrojavanjem glasova iz Federacije i glasova poštom iz inostranstva, te da će mala razlika između dva kandidata učiniti da ovakvi ‘upitni’ glasovi iz Skelana mogu biti i presudni.

Pročitajte...