Mostar obilježio 15. godišnjicu obnove Starog mosta

Tradicionalnom manifestacijom “Mostar ne zaboravlja prijatelje” večeras je Centar za mir i multietničku suradnju s građanima, aktivistima i prijateljima Mostara obilježio 15. godišnjicu obnove Starog mosta u Mostaru.

Manifestacija je kao i prethodnih godina počela spuštanjem cvijeća u rijeku Neretvu i skokom sa Starog mosta.

U sklopu manifestacije dodijeljena je međunarodna nagrada “Mostar Peace Connection”, koja je ove godine pripala glavnom tajniku Ujedinjenih naroda Antoniju Guterresu, a koju je u njegovo ime preuzela rezidentna koordinatorica Ujedinjenih naroda Sezin Sinanoglu.

– Stari most u Mostaru simbolizira mir i povezanost naroda. Ujedinjeni narodi i glavni tajnik slave s vama večeras taj mir u Bosni i Hercegovini – poručila je Sinanoglu.

“Mostar Peace Connection” dodjeljuje se svake godine za civilizacijska postignuća laureatima iz cijelog svijeta, najrazličitijih profila i zanimanja, a koji su u raznim područjima djelovanja i na različite, ali u širokoj javnosti prepoznatljive načine, doprinosili miru i multietničkoj suradnji.

Tako se Guterres pridružio odabranom društvu dobitnika nagrade Centra za mir među kojima su Nelson Mandela, Vaclav Havel, Alois Mock, Jacques Chirac, Muhamed ElBaradei, Irina Bokova, Luciano Pavarotti, Sulejman Demirel, Stjepan Mesić, Ivica Račan, Keneth Scott, Serge Bramertz, Carmen Agius i brojni drugi laureati iz svijeta.

Posebne povelje večeras su uručene Memorijalnom centru Potočari za kontinuirani doprinos borbi za istinu, inzistiranju na otkrivanju sudbine nestalih Srebreničana i kažnjavanju zločina, te, posthumno, prvom predsjedniku Bosne i Hercegovine Aliji Izetbegoviću za ogromnu podršku projektu obnove Starog mosta – kao spomenika mira oko kojeg se okupio cijeli svijet.

Povelju Memorijalnom centru Potočari i Udruženju majke Srebrenice uručio je predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić, a posthumnu povelju Izetbegoviću iz ruku direktora Centra za mir Safeta Oručevića primio je direktor Muzeja Alija Izetbegović – Adnan Žiško.

– Obnova i rekonstrukcija Starog mosta u Mostaru predstavlja jedan od najvažnijih simbola obnove multietničnosti i zajedničkog života ne samo u Mostaru nego generalno u Bosni i Hercegovini – izjavio je novinarima predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić i poručio da su oni koji su srušili arhitektonski dragulj BiH, Balkana i cijeloga svijeta, imali namjeru da prekinu konekciju između ljudi, a da njegova obnova ima ogroman značaj za cijelo bh. društvo.

Zvizdić je kazao kako je upravo zbog toga važno stalno slaviti obnovu Starog mosta jer taj čin predstavlja obnovu multietničkoga i multikonfesionalnoga života Bosne i Hercegovine.

Tijekom svečanosti uručene su i tradicionalne nagrade “Mimar mira” zaslužnim pojedincima koji su svojim osobnim angažmanom promovirali univerzalne vrijednosti dobra, mira, tolerancije i suživota, te dali doprinos u afirmaciji Mostara i Bosne i Hercegovine.

Među dobitnicima priznanja “Mimar mira” je i premijer Federacije BiH Fadil Novalić kojem je večeras uručeno to priznanje.

Govoreći o značaju nagrade Novalić je kazao kako svaki događaj u Mostaru vezan za mir ima “malo veću boju i jači miris nego iz drugih krajeva”.

– Mimar je vezan za građenje, a ne za rušenje. Ovdje na ovom mjestu gdje stojimo je bilo i jedno i drugo, ali srećom dva puta građenje, a jednom rušenje i mi trebamo slijediti taj put, odnosno više graditi nego rušiti. Poruke iz Mostara puno su djelotvornije nego iz drugih krajeva, iako su se i u drugim krajevima dogodile stvari koje želimo zaboraviti, ali Mostar je simbol multietničnosti, građenja i povezivanja i to tako treba ostati – poručio je Novalić.

Podsjetio je i na kandidaturu Grada Mostara za Europsku prijestolnicu kulture iza koje će, po njegovim riječima, Vlada Federacije BiH čvrsto stajati.

Priznanje “Mimar mira” večeras su dobili i Tatjana Ljujić Mijatović, Ivo Komšić, Miro Lazović, Jovan Divjak i Mirko Pejanović, kao ljudi koji su obavljali najodgovornije dužnosti u najtežim vremenima te bili i ostali svojevrsni simboli Bosne i Hercegovine, navedeno je u obrazloženju.

Nagrade su dobili i Ivan Prskalo, don Ante Ledić, Zlatko Dizdarević, Emir Zlatar, Ajla Delkić, Edita Đapo, zatim ljudima koji su kroz sport promovirali Mostar, njegov duh i zajedništvo – posthumno Nenad Ćeći Bijedić, te Semir Tuce, Sead Kajtaz, Marijan Kvesić, Enver Eni Novaković i Lorens Listo.

“Mimari mira” su i Edin Batlak, Adnin Hasić, Sanel Kajan, Salko Pezo, Ahmed Džubur, Sead Mulahasanović, Nedžad Maksumić, Miralem Kolečić, posthumno Mustafa Selimović, te Tibor Vrančić, Zdenko Bošković, Smail Špago i posthumno Ismail Braco Čampara.

Manifestacija je okončana bakljadom Kluba skakača sa Starog mosta – Mostari, te muzičkom izvedbom ansambla Mostarske kiše.

Pročitajte...