Može li bosanskohercegovačko društvo da ozdravi?

Može li bosanskohercegovačko društvo da ozdravi i prevaziđe ratne traume? Idemo li putem istine, pravde i pomirenja? Jesu li ratne traume zaliječene ili se glas žrtava zanemaruje? Blizu 30 godina od rata Udruženje građana “Vive žene” iz Tuzle uz podršku Njemačke nastoji pomoći traumatiziranim osobama i članovima njihovih porodica da prevaziđu ratne traume.  

Vrata Udruženja građana “Vive žene” iz Tuzle od 1994. godine uz podršku Njemačke otvorena su za psiho-socijalnu pomoć žrtvama rata, torture i nasilja. Proces izliječenja složen je i dug.

Bosanskohercegovačko država za ovaj ispit svih ovih godina ne može se pohvaliti visokim ocjenama. Njemačka je jedna od rijetki koja i dan danas pruža podršku bh građanima. Ovoga puta čini to preko Engagmant Global organizacije, koja podržava i savjetuje, ne samo njemački, već i nevladin sektror širom svijeta.

U regionu Sjeveroistočne Bosne trenutno se provodi jedan širi program kojim su obuhvaćeni Srbija i Kosovo. Riječ je o osnaživanju glasova žena koji se želi dostići pravda i pomirenje.
Mira nema bez vraćanja dostojanstva žrtvama, ali i obezbjeđenja uslova za ljepštu budućnost mladih generacija.
Predstavnici bh nevladinog sektora i njemački partneri Angažman Global organizacije nadaju se da će pitanje pomirenja i prevazilaženja ratne traume u našoj zemlji u što skorijoj budućnosti biti stvar prošlosti.

Pročitajte...