Jevreji u BiH počeli proslavu Hanuke, praznika slobode i svjetlosti

Praznik Hanuka veoma je značajan za jevrejsku zajednicu prije svega zato što se radi o prazniku slobode i svjetlosti.

Savjetnik za kulturu i religiju Jevrejske zajednice u BiH Eli Tauber podsjetio je na legendu o tome da je u hramu, koji je bio uništen, pronađena zdjela ulja koje je, sudeći po količini, moglo da gori samo jedan dan.

– Kako kaže legenda, desilo se čudo, gorjelo je osam dana i osam noći. Zato jevrejski praznik Hanuka traje osam dana, svaki od tih dana pali se jedna dodatna svijeća u znak sjećanja na dane koje je gorjela mala posuda sa uljem. Tad se desilo čudo, smatra se da je tada Bog spasio jevrejski narod – kazao je za Fenu.

U Jevrejskoj zajednici u Sarajevu sinoć je taj događaj obilježen svečano. Postavljena je nova – svjetleća Hanukija – svjećnjak, ispred Sinagoge, na obali Miljacke. Članovi zajednice i vjernici pomolili su se, u prostorijama Sinagoge, upalili prvu svijeću – za prvu večer, potom se zasladili krofnama. Taj praznik poznat je još i kao praznik ulja, a sve što se tad jede mora biti spremljeno u dubokom ulju.

– Zasladili smo se krofnama, koje se peku u dubokom ulju. Tako smo, uz prigodnu pjesmu, dočekali ovaj praznik – naglasio je.

Tačan početak Hanuke razlikuje se od godine do godine, a prema jevrejskom kalendaru počinje 25. kisleva. Paljenjem prve svijeće na Hanukiji, zalaskom Sunca, ove godine proslava tog praznika počela je 28. novembra.

Pročitajte...