Možemo li pomoći djevojci da ode na takmičenje?

Jedan kratkometražni film snimljen u Tuzli predsatvljat će ove godine Bosnu i Hercegovinu na takmičenju Međunarodnih škola u Ruminiji. Njegova autorica, maturantica Amina Paščanović već je osvojila nagradu u našoj zemlji i trebala bi da se pojavi tamo, ali još nije sigurna hoće li moći otići. Naravno, problem je što nema novca za put.

novinar Azra Mešić

Maturantica Međunarodne škole u Tuzli, Amina Paščanović pozvana je da predstvalja našu zemlju u Bukureštu, na takmičenju Infomatriks, gdje se u različitim vještinama kroz prezentaciju projekata nadmeću učenici iz cijeloga svijeta.

Aminim film ”Silence” drugonagrađeni je na takmičenju međunarodnih škola u Bosni i Hercegovini. Srebrnu medalju dobila je posvetivši ga promociji prava osoba sa invaliditetom. Protagonista filma je momak s oštećenjem sluha koji prolazi kroz najteže životno razdoblje. Osjeća se odbačeno, diskriminirano i marginalizirano. Imati prijatelja, za njega je nepremostiva teškoća, kaže o filmu Amina koja se također tokom života suočavala sa ovom vrstom predrasuda budući da se od rođenja liječi od djelimične paralize jedne strane tijela i već je prošla osam operacija.

Amina ima rezervaciju za putovanje i smještaj u Bukureštu, ali nema čime da to plati. Njen nastup na Rumunskom takmičenju zajedno sa drugim učenicima iz cijeloga svijeta bit će moguć samo ukoliko prikupi novac. A treba joj tek hiljadu i po konvertibilnih maraka.

Ukoliko se neko dobronamjeran odluči podržati ovu mladu, ambicioznu djevojku koja u našoj zemlji, ali i izvan nje želi ukazivati na prava i mogućnosti osoba sa inveliditetom, moguće je uplatiti novac na bankovni račun njene majke.

Amira Paščanović (majka)
Raiffeisen bank, broj računa: 1610000000000011
svrha doznake: 09250526953

Pročitajte...