Profesor sa Harvarda predavač na Kallosu

”Liječenje matičnim ćelijama – terapija budućnosti’ naziv je stručnog predavanja koje je na Evropskom univerzitetu Kallos održao profesor Joseph Thakuria, predavač sa Harvarda. Interes nastavnog osoblja i studenata za ovu oblast je veliki kažu na Kallosu, zbog čega su ovom uglednom profesoru svečano i uručili cerifikat o izboru u zvanje ”gostujućeg profesora”.

novinar Azra Mešić

Izbor u zvanje ”gostujućeg profesora”, povrđeno i certifikatom Evropskog univerziteta Kallos, osiguralo je da profesor Joseph Thakuria postane dio ovdašnjeg tima i da zajedno unaprijeđuju nastavni proces.

– Cilj ove posjete je otvaranje laboratorije za genetiku i matične ćelije u narednih 5 – 6 mjeseci. Oni su zadovoljni sa našom opremom i našim kadrom, kaže prof. dr. Nedeljko Stanković, akademik i rektor Evropskog univerziteta Kallos u Tuzli.

Predavač sa Harvarda sa dugogodišnjim iskustvom u radu na Institutu za genetiku  u Bostonu pomoći će istraživanje dijagnostičkih postupaka za liječenje matičnim stanicama, ovdje u Tuzli.

– Vrlo smo ponosni što mnoge bolesti možemo liječiti matičnim ćelijama. Saradnja je počela, a nadam se da ćemo se radeći na Univerzitetu Kallos moži fokusirati na tri polja liječenja, a to su: autoimune bolesti koštanovg sistema, naročito zglobova, bolesti sreca i srčano zatajenje, te terminalne bolesti onkološkim maligniteta, kaže za RTVTK prof. dr. Joseph V. Thakuira, stalni predavač Harvard Medical School Genetis.

Angažiranje profesora Thakuria dio je međunarodne saradnje Evropskog univerziteta Kallos, koji ima sporazume sa više od 30 univerziteta širom svijeta. Naredno gostujuće predavanje održat će profesor Jurgen Heschler sa Instituta za neurofiziologiju Univerziteta u Kelnu.

Pročitajte...