Prema informacijama koje dolaze iz Centra za prevenciju i kontrolu bolesti (CDC), ne postoji dokaz da bi se ljudi mogli zaraziti rekreativnim plivanjem, a rizik od prijenosa koronavirusa kroz vodu je nizak.

Iz CDC-a navode i da bazeni ne predstavljaju rizik za prijenos koronavirusa.

– Vrlo je mala vjerovatnoća da se osoba zarazi dok je u vodi. Kada plivate morate imati prostora oko sebe tako da ne postoji kontakt sa drugim ljudima. Jedino u situacijama kada su dvije ili nekoliko osoba u vodi neposredno blizu jedna druge i pričaju. Tada postojni mogućnost da se virus prenese kapljičnim putem. U moru, na rijeci ili jezeru moguće je da “pokupite” neke druge viruse i bakterije koje se prenose fekalnim i oralnim putem – objašnjava dr. Mahdi Brčaninović, rukovodilac Odjela za higijensko epidemiološki nadzor Kantonalne bolnice Zenica.

Dodaje kako su i vrlo male šanse zaraze u bazenu, jer se kaže, voda u njima tretira hlorom, a koronavirus je osjetljiv na sve hlorne preparate.

– Mogućnost od zaraze postoji ako osobe sjede blizu jedna druge na plaži ili pored bazena, a nemaju maske i razgovaraju duže od 15 minuta. Zbog toga je vrlo važno i kada ste na odmoru pridržavati se preventivnih mjera, a to je distanca i nošenje maske kada razgovarate sa ljudima – objasnio je Brčaninović.

(RTVTK/FAKTOR)