Mreža za izgradnju mira BiH: Zadaća svih je da svaki dan zajednički grade mir

– U znak jačanja ideala mira među svim narodima i državama 21. septembra se širom svijeta obilježava Međunarodni dan mira

SARAJEVO (AA) – Mreža za izgradnju mira, koalicija koja okuplja 214 članica, organizacija i škola iz cijele BiH koja čini sveobuhvatan napor usmjeren ka obnovi kvalitete društvenog i ekonomskog života u BiH, a djeluje sa ciljem da gradi održivi mir ukazala je na važnost obilježavanja Međunarodnog dana mira, koji se obilježava 21. septembra, prenosi Anadolu Agency (AA).

“U znak jačanja ideala mira među svim narodima i državama 21. septembra se širom svijeta obilježava Međunarodni dan mira. Ovaj bitan datum je uspostavila Generalna skupština Ujedinjenih nacija 1981. godine. Dvadeset godina kasnije, 2001. godine, Rezolucijom Ujedinjenih nacija 21. septembar određen je danom nenasilja i prekida neprijateljstava na globalnom nivou, čime je potvrđen značaj njegovog obilježavanja. Svake godine na ovaj dan se posebno potiče sve pojedince, organizacije i nacije da podijele i pokažu poruku mira kroz svoje djelovanje i napore“, navode iz Mreže za izgradnju mira.

Dodaju da izgradnja mira ne završava prestankom konflikta, ona je povezana sa svakim aspektom života.

“Stoga, Mreža za izgradnju mira ovaj značajan datum obilježava sedmicom izgradnje mira, povezujući različite lokalne inicijative. U okviru obilježavanja ove sedmice različite organizacije, škole, pojedinci, pokreti i institucije organiziuju niz različitih akcija, konferencija, diskusija, sekcija, priredbi, a sa zajedničkim ciljem da pošalju poruku da BiH može biti bolje i ljepše mjesto za život, zemlja u kojoj se svi konflikti rješavaju u ljubavi i miru“, ističu iz mreže i dodaju:

“Mreža za izgradnju mira poziva sve građane i građanke BiH da se priključe Sedmici izgradnje mira, te podsjeća da, iako se obilježava jedanput u godini, Dan mira bi zapravo trebao biti svaki dan. Stoga, zadaća svih nas je da svaki dan zajedno i sistemski gradimo održivi mir jer doprinos svih nas je neophodan za život u državi gdje se međusobno cijenimo, prihvatamo i poštujemo, vrednujemo sve naše razlike kao bogatstva koja nas oplemenjuju i spajaju, njegujemo dijalog i zajedno gradimo ljepšu budućnost kako za nas, tako i za generacije koje dolaze.“