Muftija tuzlanski Vahid-ef. Fazlović uputio bajramsku čestitku

Muftija tuzlanski Vahid-ef. Fazlović uputio je poruku vjernicima povodom predstojećeg Kurban-bajrama. Zbog nemogućnosti da ove godine obave svoju hadžsku dužnost, muftija Fazlović istakao je da vjernici trebaju da budu ispunjeni nadom zbog prilike da mnogostruko dobro postignu žrtvovanjem kurbana. U svojoj poruci pozvao je vjernike da bajramsku radost podijele sa svim ljudima.

Vjernici islamske vjere u Bosni i Hercegovini i širom svijeta sutra dočekuju prvi dan Kurban-bajrama. Dane Kurban-bajrama određuje klanje kurbana, te dani hadža – dani boravka nekoliko miliona muslimana u Mekki i Medini. Kako je u svojoj bajramskoj poruci upućenoj vjernicma istakao muftija tuzlanski Vahid. ef. Fazlović već drugu godinu vjernici su iskušeni, kao rijetko kada u historiji, jer zbog pandemije i ograničenog broja hodočasnika ne prisustvuju hadžskim obredima na Arefatu i u časnim haremima Mekke i Medine.

– Alllaha dž.š. molimo da nas prema najboljim rješenjima usmjeri, da svi ljudi uzmu pouku i da popravi naše stanje. Molimo Ga u ovim bajramskim danima, ispunjenim posebnim bereketom, da nas čvrsto veže uz sve naše zajedničke vrijednosti u dini-islamu i u našoj domovini. Iako su mnogi među nama sjetni zbog nemogućnosti da ove godine obave svoju hadžansku dužnost, svi treba da budemo ispunjeni velikom nadom zbog prilike da mnogostruko dobro postignemo žrtvovanjem naših kurbana, istakao je muftija Fazlović.

U tradiciji bosanskih muslimana ovaj blagdan zauzima posebno mjesto. Po povratku iz džamije s bajram-namaza kolju se kurbani, a kurbansko meso se dijeli siromsima, rodbini, komšijama i prijateljima.

– Neka nas kurban približi našem Stvoritelju, ali i jedne drugima u familijama, među prijateljima i u našim komšilucima. Naša stalna obaveza su slabi i nemoćni. Briga o njihovom stanju je poseban ispit za svakog od nas i naše veliki emanet. Poštovani vjernici! Braćo i sestre! Neka vam Allah Uzvišeni podari dobro zdravlje i uputi vas na djela koja će vas ispuniti neprolaznim zadovoljstvom i srećom. Svima vama, povodom Kurban-bajrama, upućujem srdačne čestitke, s pozivom da našu bajramsku radost podijelimo sa svim ljudima. Bajram šerif mubarek olsun, poručio je.

Poštivanje i uvažavanje drugog i drugačijeg, je jedna od najvećih viševijekovnih vrijednosti BiH. Proslava Bajrama je još jedna prilika da potvrdimo bogatstvo koje nam donosi društvo različitosti u kojem živimo. Podsjetimo, Kurban bajram traje četiri dana, i završava se ikindijom 4. dana.

(RTVTK)

Pročitajte...