Muhić: Moj brat već 25 godina živi, a kao da nije živ

Koordinacija boračkih organizacija i saveza Tuzlanskog kantona danas je osudila hapšenje bh. državljanina Edina Vranja, bivšeg pripadnika Armije Republike Bosne i Hercegovine. Vranj je u nedjelju, uhapšen na graničnom prelazu Uvac između Srbije i BiH na osnovu raspisane policijske potrage zbog sumnje da je izvršio ratni zločin. Osuđeno je i hapšenje Behudina Husića, jednog od trojice osumnjičenih iz tzv. Srebreničkog procesa. Husić je uhapšen jutros na benzinskoj pumpi u Špionici.

Pripadnici SIPA-e rano jutros su u Špionici kod Srebrenika izveli akciju u kojoj su uhapsili Behudina Husića, koji je po potjernici Okružnog suda u Bijeljini osumnjičen da je 1996. godine na području Srebrenice učesvovao u ubistvu četvorice srpskih civila. Sestra uhapšenog Behudina Husića, Kadefa Muhić, kaže da je montirani proces koji se vodi protiv njenog brata u slučaju “Srebrenička trojka” doveo do toga da njen brat živi, a kao da nije živ. Sudski proces za navodne ratne zločine, pred Sudom u Bijeljini traje 25 godina.

– Moj brat je 1996. godine, nakon potpisivanja Dejtonskog sporazuma, lutao po šumama, jer je bio dijete. Rođen je 05.02.1976. godine. Nisu znali naći put, jer nisu nikada hodali tim putevima. U šumi su imali radio i čuli su da je potpisan Dejtonski mirovni sporazum. Vjerovali toj Međunarodnoj zajednici – dodaje Muhić.

Nakon što su se predati zvorničkoj policiji, za Behudina Husića, Nedžada Hasića i Ahmu Harbaša počela je agonija koja još uvijek traje. Podsjećamo, prošle godine uhapšen je bio i Nedžad Husić, koji je nakon sedam mjeseci boravka u zatvoru pušten na slobodu.

– Mi poručujemo našim čimbenicima, našim zvaničnicima, ljudima koji su zaduženi za ovu državu, da za svakoga borca ARBiH koji bude uhapšen, a dokaže se da je nevin, da se automatizmom pokrene krivična prijava protiv tužilaca i sudova koji su podnijeli tužbe protiv tog čovjeka i uzeli mu život – kaže Fahrudin Hasanović, predsjednik Saveza RVI TK.

MUP Srbije uhapsio je i Edina Vranja na GP Uvac kod Priboja zbog sumnje da je počinio ratne zločine protiv ratnih zaroblјenika na području Goražda od januara 1993. do oktobra 1994. godine. On se tereti da je u periodu od januara 1993. do oktobra 1994. godine kao isljednik u logoru u Goraždu učestvovao u maltretiranju i prebijanju ratnih zaroblјenika srpske nacionalnosti, koji su bili pripadnici Vojske Republike Srpske. Iz Koordinacije boračkih saveza i organizacija TK traže da se zaustavi pravno nasilje koje dolazi iz Srbije prema borcima države BiH.

– Ono što nas brine je da građani BiH nisu sigurni ni prilikom odlaska u druge zemlje, ali nisu sigurni ni u svoj državi, jer se montirani procesi iz dana u dan sve više događaju i pokušavaju se okriviti ljudi koji su se suprostavili četvrtoj sili u Evropi – napominje Muzijet Kahrimanović, predsjednik Koordinacije boračkih saveza i organizacija TK.

Članovi Koordinacije boračkih saveza i organizacija TK pozivaju sve bivše pripadnike Armije Republike BiH da ne putuju u Srbiju, jer, naglašavju, pokreću se sudski procesi bez saznanja institucija BiH.