Mustafić: Zločinac nije vrijedan ubijene djece

Ratko Mladić, bivši komandant Glavnog štaba Vojske Republike Srpske i dugo vremena najtraženiji haški optuženik, pravomoćno je osuđen na doživotni zatvor za genocid u Srebrenici, progone Bošnjaka i Hrvata, teroriziranje građana Sarajeva i uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce, odnosno za ratne zločine počinjene u Bosni i Hercegovini od 1992. do 1995. godine. Mladić je, kao i u prvostepenom postupku, osuđen po 10 od ukupno 11 tačaka optužnice, ali ne i za genocid u šest bh. općina tokom 1992. godine – Prijedoru, Sanskom Mostu, Ključu, Kotor Varoši, Foči i Vlasenici.

Ratko Mladić je, kao i u prvostepenom postupku, osuđen po 10 od ukupno 11 tačaka optužnice, ali ne i za genocid u šest bh. općina tokom 1992. godine – Prijedoru, Sanskom Mostu, Ključu, Kotor Varoši, Foči i Vlasenici. Mladić je kriv je zbog genocida u Srebrenici. Kriv je za progone u Banjoj Luci, Bijeljini, Foči, Ilidži, Kalinoviku, Ključu, Kotor Varoši, Novom Gradu, Palama, Prijedoru, Rogatica, Sanski Most, Sokolac, Trnovo i Vlasenica, kao i progon iz Srebrenice. Kriv je za zločine istrebljivanja i ubistava. Kriv je za tačke 7 i 8 koje podrazumijevaju deportacije i nehumana djela. Kriv je zbog terorisanja i protivpravnog napada na Sarajevo. Kriv je zbog uzimanja vojnika UN-a za taoce.

Izricanje konačne presude Ratku Mladiću je u posebno teškoj atmosferi praćeno u Memorijalnom centru Potočari. Ovdje su se okupile majke Srebrenice, preživjele žrtve i porodice žrtava genocida u Srebrenici. Majka Nura Mustafić kojoj su u genocidu u Srebrenici ubijena tri sina i muž nakon pravosnažne presude ratnom zločincu Ratku Mladiću kojom mu je potvrđena kazna doživotnog zatvora je izjavila kako taj zločinac nije vrijedan ubijene djece.

– Jeste prošlo 26 godina. Svake godine nama rane povrjeđuju, on nije vrijedan ove djece koju je ubio – dodaje Mustafić.

Preživjele žrtve genocida u Srebrenici kazale su da je presuda trebala doći mnogo ranije i da je bitno da pravda bude zadovoljena. Zločinac Ratko Mladić ima 78 godina, a u narednim mjesecima bit će poznato u kojem zatvoru će provesti ostatak života, a do tada će ostati u pritvorskoj jedinici u Hagu. Tokom glavnog pretresa protiv nekadašnjeg komandanta Glavnog štaba VRS-a, koji je počeo 16. maja 2012. i trajao 530 dana, izvedena su 592 svjedoka, te predočeno oko 10.000 dokaznih materijala, a ICTY je u obzir uzeo i 2.000 presuđenih činjenica u sklopu drugih predmeta, procesuiranih u tom sudu. Nakon višegodišnjeg bijega i skrivanja, Mladić je uhapšen u Srbiji 26. maja 2011. godine i izručen ICTY-ju, te 31. maja prebačen u pritvorsku jedinicu u Scheveningenu.